Tuesday, 7 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..

......................................................................
Date: 16 January 2017
Venue: Petite France
            Nami Island
            Yongpyung Ski Resort

Breakfast: Nasi lemak Pak Nasir (Airasia)
Lunch: The Fish restaurant (seafood near MBC and SBS building)
Dinner: Namiok restaurant (Dakgalbi near Nami Island)

Destinasi seterusnya adalah Nami Island..lebih kurang 15 minit dari Petite France. Plan awal teringin nak naik zip-line tapi sampai je sana tiba-tiba berubah fikiran..ha3..tengok dari bawah..mak ai..tingginya..ha3..tapi InshaAllah one fine day I'll try it.. Harga untuk zip-line & return ferry ticket adalah 38,000 won sahaja.. Jika amik return ticket naik ferry sahaja hanya 10,000 won.



Sampai sana kami amik group photo, then Andy bawak kami semua pergi solat..Seriously after 4 years, banyak betul perubahan..susunan bangunan yang lebih teratur, kedai halal food yang semakin banyak, stall hotteok pun dah upgrade jadi cafe. Paling terharu tempat solat dah diasingkan untuk lelaki dan perempuan siap ada tempat wuduk lagi..tahniah diucapkan kepada korea tourism..wah rasa cam baru setahun je tak datang tapi rupanya dah lama..hikhik~~♧♧♧

So pas solat pe lagi..bersuka ria amik gambar sambil makan hotteok dan kopi susu..hah ni favourite drink saya yang terbaru..not banana uyu anymore..cappe uyu is the best..serius sedap..kalau uolls pergi Korea jangan lupa rasa pastu tapau bawak balik Malaysia banyak2..jangan jadi cam saya nyesal tak bawak balik banyak~~huhuhu



Kat Nami ni banyak aktiviti yang anda semua boleh buat, antaranya ada servis sewa basikal, naik train pusing seluruh Nami atau naik trem. Semuanya ada disini untuk anda menikmati keindahan Pulau Nami dengan pelbagai cara..so enjoy your time..kkk..

Ni antara gambar yang sempat diambil masa kat Nami..tak berapa banyak sebab dok enjoy makan hotteok dengan cappe uyu..hahaha~~♡♡♡~~




Dalam jam 5.30pm kami dah kena kumpul untuk naik feri. Masing2 semua dah lapor kan..so kami bergerak ke next restaurant called Namiok restaurant. The only halal restaurant served chicken..so menu makan malam kami adalah Dakgalbi..means stir-fried chicken..


Serving untuk 4 orang sangatla banyak..eh lupa plak nak introduce pe sebenarnya Dakgalbi ni bagi yang baru 1st time dengar..Dakgalbi ni adalah hidangan yang terdiri daripada campuran ayam yang telah diperap, cabbagee, leek, sweet potato, teok (rice cake) & marinate sauce. Caranya masak semua sekali..then last sekali bila semua dah masak dan sebati masuk nasi..kira cam nasi goreng ayam la..he3..tapi korean style..sedap weh..camno nak kurus nih..huhuhu


Ok pas semua dah kenyang, meh la kita ke toilet semula memandangkan perjalanan ke Yong Pyong Ski Resort mengambil masa selama 2 jam dan takde tempat perhentian ye sepanjang perjalanan..so kami gerak dari Namiok restaurant jam 6 pm dan sepanjang perjalanan semua tidur termasuk la Andy..Ahjusshi driver je la yang berjaga drive sorang-sorang..

Alhamdulillah kami tiba di area YongPyong jam 8.30pm. Sebelum ke hotel, kami dibawa ke kedai menjual dan sewa equipment ski memandangkan semua nak menjelajah area ski esok..so ada 2 pilihan..


Aktiviti 1: belajar main ski dengan Andy..so kena sewa ski suit, googles, dan digalakkan membeli gloves.

Aktiviti 2: free&easy sekitar ski resort..so digalakkan sewa ski suit,boots dan beli gloves so takde la basah kalau nak main snow..

Harga seperti di bawah:
Ski suit (baju&seluar): 15,000₩
Boots: 10,000₩
Ski boots&equipment: 45,000₩
Googles: 10,000₩
Gloves: 10,000-30,000₩
Snow slidded: 10,000₩

Sape2 yang dah plan nak main ski tu prepare la duit siap2..so senang nanti tak lari bujet..

Lebih kurang 1 jam 30 min kami semua baru settle urusan di kedai tersebut..mengeluh jugak ahjushi tu..

Then, kami terus ke hotel penginapan kami di YongPyong Ski Resort. Perjalanan lebih kurang 30 minit dari kedai tadi. Kami tiba di perkarangan hotel jam 9.30pm. So masing2 angkut barang masing2..dah macam sardin dah bas kami..hahaha..dengan kasut boots, snow slidder dan ski suit masing2.


Andy dan Tasya agihkan kunci bilik masing2. Sebelum naik saya dan adik pergi singgah hotel mart tapau banana uyu, buah oranges dan biskut brownies..tapi brownies ni bukan pakai sapu je.kami dah check dalam website jajan2 yang boleh kita makan..

Pas naik je bilik letak barang, kami terus turun semula..semangat katakan nak main snow..masa kami turun jam dah 10.45pm. Singgah mart dulu beli mineral water pastu terus pergi amik gambar..


Wah..tiada kata yang terungkap..hanya asap je keluar dari mulut..hahaha..jangan marah..serius SubhanAllah cantik sangat..feeling cam cite 'Goblin' sangat kan..YongPyong merupakan salah satu tempat yang diadakan pengambaran cite 'Goblin'~~wink wink~~so sape yang tengok cite tu tahap excited dia lebih cikit..



Lepas dah puas berposing sana sini dan tak tahan sangat sebab sejuk sangat bak Andy inform tadi -17°C..so kembali la kami ke teratak di tingkat 3..so malam tu pas mandi & solat, letak kepala je kat bantal selamat la berlayar ke alam mimpi..lena sampai morning call baru terjaga..nitez uolls..

Ok penat dah menaip meleret-leret camni..kita sambung untuk Winter Korea Seoul Day 2 Part 1..nantikan..

p/s: maafla kalau penat scroll sampai bawah..ni pun dah cut 80%..hahaha..

Monday, 6 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 1

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..

......................................................................
Date: 15-16 January 2017
Venue: KLIA 2, Kuala Lumpur,
            Incheon International Airport
            Petite France
            Nami Island
            Yongpyung Ski Resort

Breakfast: Nasi lemak Pak Nasir (Airasia)
Lunch: The Fish restaurant (seafood near MBC and SBS building)
Dinner: Namiok restaurant (Dakgalbi near Nami Island)

Kami bergerak dari Bangi ke KLIA2 jam 8.45pm sejurus selesai solat Isyak memandangkan kami semua diminta berkumpul di depan Starbucks KLIA2 pada jam 10pm..Alhamdulillah kami sampai di KLIA2 15 min sebelum jam 10pm. Masa sampai di kawasan berkumpul hampir 70% peserta trip sudah sampai. Kami di briefing oleh wakil Muslimtravelbug (MTB) iaitu En. Saddam berkenaan perjalanan sepanjang trip kami di Seoul nanti. Untuk trip kali ni, Tasya akan jadi tourguide kami dari Malaysia dan seorang lagi tourguide dari Korea. Trip kali ini disertai oleh 41 orang ahli termasuk seorang toddler.

Lebih kurang jam 11pm, kaunter check-in dibuka dan kami diminta check-in by family group members. Setelah selesai proses check-in, kami diberi masa untuk makan dan solat bagi yang datang dari jauh dan diminta berkumpul di Gate J4 pada jam 12.30 am. Waktu boarding adalah pada jam 1 am.

Pintu gate dibuka pada jam 12.50 am dan kami selamat berlepas pada jam 1.00 am..Hujan renyai-renyai mengiringi pelepasan kami kebumi Sonata pada malam tersebut.


Lebih kurang jam 3 am, kami dihidangkan dengan Nasi Lemak Pak Nassir seperti yang telah termasuk dalam pakej trip MTB. Disebabkan kurang berselera dan keadaan dalam flight agak panas, saya hanya simpan sahaja nasi lemak tu..pastu paksa diri tidur..huhu..lebih kurang jam 6.15am, cahaya kemerahan di luar menandakan subuh dah masuk. Masa ni la botol spray berguna untuk amik wuduk. So settle solat subuh saya sambung tido semula. Baru mata rasa mengantuk..ZZZzzzz


Lebih kurang jam 8.05 am waktu Korea, Alhamdulillah kami selamat mendarat di Incheon International Airport. 15 minit lebih awal dari masa yang dijangkakan. Pilot memgumumkan suhu di luar adalah pada suhu -7°C..dalam hati ni dah teruja sangat rasa, mengimbau memori 5 tahun lepas pada tahun 2012..

Semasa di dalam kapal terbang, pramugari akan mengedarkan 2 keping borang untuk kegunaan pihak imigresen Korea. Hanya isi maklumat diri,no pasport dan alamat penginapan semasa di Korea.

Setelah setel urusan imigresen dan pengambilan luggage, kami diminta berkumpul di sebelah kiri pintu balai ketibaan. Di sana, tourguide kami, Andy dan photographer group kami, Kuma telah menanti kami. Kami diberi masa 15 minit untuk bersiap2 bagi sape2 yang tak pakai long john dan winter jacket. Andy mengigatkan kami supaya memakai pakaian yang tebal kerana cuaca di luar sangat sejuk iaitu -7°C.

Setelah semua ahli group kami sudah berkumpul, kami bergerak ke bas yang telah menanti di luar pintu airport. Saat2 yang dinanti-nantikan oleh setiap group members kami..nak tengok asap keluar dari mulut..he3.~wink2~♡♡♡


Destinasi kami yang pertama of course la Luncheon..memandangkan semua dah lapar..

Kami akan makan Brunch di seafood restaurant yang terletak di kawasan broadcasting iaitu area SBS dan MBC building..hah dengar pasal SBS..sapa yang tak tahu..banyak reality show dirakamkan di sini..

Kami tiba di restaurant 'The Fish' pada jam 11.00 am..ok menu pertama kami pada hari ini adalah ikan bakar mackarel dan sardin, kimchi jigae dan banchan..sedap..siap bertambah-tambah lagi..maklumla tak makan dari malam semalam..




Dah kenyang perut, semua pakat cari toilet kan..sementara ada yang pergi toilet kami diberi masa untuk amik gambar sekitar kawasan SBS dan MBC. Settle amik gambar, kami teruskan ke destinasi yang seterusnya iaitu Petite France..hurm ada cite disebaliknya camne tiba-tiba Petite France ni ada dalam tentatif kami..asalnya plan kami akan pergi YongPyong Rail-bike..tapi disebabkan group2 sebelum kami mengadu tak berapa sesuai nak kayuh dalam sejuk ghedi ni so pihak MTB gantikan aktiviti rail-bike dengan pergi ke Petite France..sebenarnya agak dissappointed juga mula-mula dengar kena tukar sebab dah pernah pergi tempat ni masa Summer dulu..tapi kalau fikir2 balik tak mampu nak kayuh pun dalam cuaca sejuk camni memandangkan group kami ada budak kecik..so pe pun enjoy~♡♡♡

Perjalanan dari Seoul ke Petite France mengambil masa lebih kurang 2 jam jugak..so tourguide kami yang baik hati lagi memahami kepenatan kami pun bagi masa kami tidur sepanjang perjalanan ke sana..View bila dah sampai kat area Petite France tu..SubhanAllah..sangatlah cantik..boleh nampak empangan yang merupakan sumber air penduduk kawasan tersebut dan sebab tu sebarang aktiviti air tidak dibenarkan..

Just nak share berkenaan kualiti air di Korea, menurut Andy air paip yang disalurkan ke rumah2 boleh terus minum dan tak perlu masak dah..nampak tak betapa bersihnya air dorang..betapa mereka menjaga alam dan sumber air mereka..plastik dan sampah sangat dijaga oleh penduduk sana..



Kami sampai di Petite France lebih kurang jam 1.16 pm dan kami diberi masa 45 minit untuk pusing kawasan sekitar tu..tempat tu tak luas mana..tapi berdasarkan pengamatan saya cantik lagi pergi musim panas..sebab kawasan tu dihiasai bunga dan rumput hijau...Kalau musim sejuk, semua warna coklat dan rumput kering..

Ni antara pemandangan di Petite France..




Lebih kurang jam 2.30 pm baru semua berkumpul untuk gerak ke next destination..lambat setengah jam dai masa yang diberi iaitu kul 2 pm..kuikuikui. Next destination kami adalah Nami Island. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 min dari Petite France (kalau ikut Andy bagitau 15 min je tapi bila kira2 balik 45 minit jugak..hahaha).

Rasanya dah panjang sangat. Saya akan sambung destinasi seterusnya kami iaitu Nami Islands dalam Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 2..Annyeong..

Sunday, 5 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 0 Persediaan Sebelum Pengembaraan Bermula..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..
Selamat Tahun Baru 2017..
Seperti yang saya janjikan sebelum ni berkenaan permusafiran saya ke bumi Sonata untuk sekali lagi buat kali ketiga setelah 4 tahun lalu pada 2012 dan 2013..

Permusafiran kali ini sangat bermakna..nak tahu kenapa jom teruskan membaca sehingga ke akhir entri untuk pengembaraan kali ini..
......................................................................
Date: 15 January 2017
Venue: KLIA 2, Kuala Lumpur

Persediaan sebelum berlepas:

Pakaian:
Seperti biasa untuk travel pada musim sejuk, modal yang perlu dikeluarkan pun mestilah lebih berbanding pada musim panas. Berbekalkan pengalaman sebelum ni, preparation lebih awal telah dibuat. So barang penting dan wajib kena bawak adalah winter boots, winter jacket, long john, gloves, muffler, heat pack, sun block, lip balm & body lotion. Nasihat saya pada sape2 yang nak pergi masa musim winter,muffler dan winter boots banyak boleh dapat  kat sana dengan harga yang berpatutan kalau jalan area Namdaemun & Dongdaemun. Kalau takde winter boots boleh pakai sport shoes je. Satu lagi benda penting yang kena bawak adalah universal travel adapter. Di Korea, voltage adalah 220V dan plug dia ada 2 lubang je untuk plug 2-pin macam dalam gambar di bawah.

Muffler beli kat SoxWorld, Universal Travel Adapter, dan travel pillow.
Makanan:
*Bagi yang backpacker saya cadangkan bawak la meggi, makanan dalam tin, roti, sambal ikan bilis or brahims masa pergi Korea. Instant rice boleh dapatkan di GS25, 7eleven atau CU mart. Yela perut orang Melayu mesti nak makan nasi kan..Tapi kalu stay area Itaewon memang takde masalah..kalu pergi ikut pakej pun takde masalah jugak

Ni antara makanan dan ubatan yang dibawa..ikan bilis tu paling win..hehe
Duit:
Benda yang paling penting kena bawak..
So untuk trip kali ini saya tukar sebanyak RM1.6k (300,000₩ + 131,000₩)..disebabkan nilai mata wang kita jauh dengan teruk sekali, RM1.6k tu dapat sikit jela dengan rate yang tak berapa nak best..3.53 pada tengah tahun 2016 dan yang terbaru 3.73 pada awal bulan 1 2017..Tapi duit baki 200,000₩ yang disimpan dengan baik 4 tahun lepas menambahkan lagi duit belanja yang tak berapa nak banyak 😂
So total semua: 631,000₩

Matawang South Korea, Won..Vital Rate S.B. salah satu money changer yang menawarkan kadar yang berpatutan

Pakej percutian Seoul 5H4M:
Kali ni saya amik pakej bersama Muslimtravelbug. Memang terbaik..the best ever Korea trip..he3..(Boleh minta komisyen tak MTB😆) saya bagi 5🌟🌟🌟🌟🌟..highly recommended..dorang jugak ada sediakan pakej private bagi yang nak pergi sendiri2. So bagi yang tengah mencari pakej yang sesuai saya suggest amik trip anda dengan mereka..Untuk makluman anda, mereka ni adalah ex student di Korea..so Korea tu dah macam rumah ke-2 dorang dah..so dont worry k..

Bagi yang berminat boleh ke facebook atau terus ke website rasmi MTB:
Facebook: https://www.facebook.com/Muslimtravelbug
Website: www.pakejkorea.com/  

Barang-barang Lain:
Barang lain seperti ubat-ubatan, botol kosong (untuk guna pergi toilet), wet tissue, botol spray (wuduk).

Ni saya share sedikit summary itinerary yang disediakan oleh pihak MTB masa trip saya pada 16-20 Jan 2017 selama 5H 4M:

Day 1: Arrival-Petite France-Nami Island-YongPyong Ski Resort (L,D)

Day 2: YongPyong Ski Resort-Cheese Making (Sheep Farm)-Strawberry Farm-Dongdaemun (B,L,D)

Day 3: Gyeongbok Palace & National Folk Museum-Ginseng Outlet-Skin Care Cosmetic Center-                   Namdaemun- Myeondong (B,L,D)

Day 4: Namsan Tower-Korean Hanok Village-Itaewon (Seoul Mosque)-Free& Easy (B,L)

Day 5: Amethyst Outlet-Red Pine Outlet-Airport (Departure) (B)

Hahaha..persedian pun dah meleret sampai 1 muka..Rasanya saya sambung untuk Day 1 Part 1 nanti..nantikan..annyeong..



Saturday, 26 November 2016

TAHUN 2016 YANG MENCABAR..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..
 
Assalamualaikum..

Alhamdulillah..setinggi kesyukuran kepada-NYA..

Ini merupakan post yang pertama untuk 2016..super duper busy..tak sempat nak update blog..biasa buka dan review comments saja..

Apa khabar Dunia dan seisinya..semoga kita sentiasa di dalam lindungan dan rahmah-NYA..

Bulan Disember sudah kunjung tiba..sesungguhnya masa berjalan dengan pantas sekali sehinggakan terasa baru semalam kita menjejaki awal tahun 2016..tup..tup..nak masuk tahun 2017 dah..
 
Dah muhasabah diri??..Azam yang telah disenaraikan awal tahun dulu sudah tercapai atau tidak??..Jika masih samar-samar jom sama-sama sematkan azam untuk laksanakan apa yang terbaik sebagi hamba-NYA yang kerdil untuk keselamatan dan kesejahteraan di dunia dan pastinya di akhirat nanti..
 
InsyaAllah next year akan bermusafir lagi saya ke 2 buah Negara..nak tahu ke mana dan di mana..nantikan post saya pada hujung Januari 2017 nanti..doakan permusafiran saya berjalan lancar dan dikurniakan kesihatan yang baik sepanjang permusafiran nanti..
 
Jom sama-sama doakan keselamatan saudara-saudara kita yang berada di bumi Palestin, Syria, Rohingya, Burma serta seluruh umat islam yang ditindas. Semoga kemenangan pada umat islam..semoga Allah turunkan bantuan-Nya dalam bentuk yang kita tak dapat jangka..Sesungguhnya janji Allah itu pasti..
 
Saya doakan sahabat-sahabat saya di luar sana sentiasa di dalam lindungan dan rahmah-Nya..
 
Quote of the day:-
"Allah knows you're tired
Allah knows it's difficult
YOU must also know that
Allah would never put you
in a situation you couldn't handle"

Tuesday, 25 August 2015

ASSALAMUALAIKUM DUNIA...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum Dunia..

Alhamdulillah hari ini diberi kesempatan masa setelah hampir setahun saya tidak sempat menjengah blog yang sudah makin berhabuk..fuh..fuh..ok! dah bersih..hehehe  ^_^

Al-maklumla komitmen kerja dan kehidupan yang semakin mencabar..Terima kasih kepada semua yang sudi menjengah dan memberi kata-kata semangat kepada saya..Jika ada sebarang soalan sila ajukan di ruang comment ye..InshaAllah ada kesempatan masa saya akan reply..minta maaf juga bagi soalan yang saya lambat balas..

Alhamdulillah, hari ini juga genaplah setahun saya bekerja di MPOB (25 Ogos 2014-25 ogos 2015)..pantasnya masa berlalu..dunia pekerjaan yang penuh dengan cabaran..Alhamdulillah Allah permudahkan saya melaluinya..belajar banyak benda baru..sesungguhnya dunia belajar dan dunia pekerjaan sangatlah jauh berbeza..

So adik-adik yang freshie..lengkapkan diri di alam universiti dengan ilmu yang sepatutnya sebelum menjengah masuk ke alam pekerjaan..Dulu masa belajar banyak masa terluang untuk membuat amalan dan aktiviti personal tapi apabila sudah memasuki alam pekerjaan..hujung minggu pun masih mengadap laptop dan data..

Rasanya cukup untuk setakat ini sahaja..kepada yang nak VIVA saya doakan dipermudahkan urusan VIVA anda..bagi yang akan menghadapi temuduga..persiapkan diri dan masuklah ke dalam bilik temuduga dengan yakin dan bertawakal kepada Allah (tapi jangan lupa kena berusaha dahulu) dan kepada sahabat-sahabat yang masih mencari pekerjaan, please dont give up..KIPIDAP..inshaAllah semoga semuanya baik-baik sahaja..


"Don't worry. 
The help of Allah comes in proportion to the hardship.
The greater the pain, the sweeter the comfort.
The harder the test, the larger the reward.
The bigger the wound, the stronger the healing.
The deeper the hole carved into you, the more the light which enters."
(Anon, 2015)

Saturday, 30 August 2014

CeRiTA SeMaLaM..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Pencipta Langit & Bumi serta seisinya..masih lagi dipinjamkan nyawa untuk bernafas di atas muka bumi ini..

Agak lama tak update blog tapi tiba-tiba harini terasa nak update and kongsi cerita sedikit..

Janji nak update pasal pengalaman menunaikan umrah.. terpaksa ditangguh sementara waktu disebabkan kekangan masa..

Alhamdulillah semasa bulan Ramadhan yang lepas saya telah mendapat panggilan interview kerja..bukan satu tapi dua dan ianya dua hari berturut-turut..Alhamdulillah, pada 9 dan 10 Ramadhan bersamaan 7 dan 8 Ogos 2014, saya mendapat panggilan interview. Pada awalnya, saya menerima message di handphone mengatakan saya berjaya melayakkan diri ke peringkat interview RISDA (Rubber Industry Smallholders Development Authority) untuk jawatan pegawai pertanian pada 8hb Ogos 2014 pada pukul 2.30pm di Ibu Pejabat RISDA di Kuala Lumpur. Kemudian pada keesokan harinya sekali lagi saya mendapat panggilan telefon dari MPOB (Malaysian Palm Oil Board) untuk jawatan Pegawai Penyelidik yang akan diadakan pada 7hb Ogos 2014 pada pukul 9am.

What can I say? Termenung sebentar..Alhamdulillah kedua-dua interview tidak pada hari yang sama..Jauh di sudut hati, saya sangat bersyukur kepada Allah kerana mendapat rezeki ini..walaupun hanya untuk interview dan tak pasti lagi sama ada saya terpilih atau tidak..Saya hanya ada 3 hari sahaja untuk prepare for the interview..both were in different field, one is on oil palm and another one is on rubber..So masa inila nak minta tolong adik-adik junior supply notes sebab notes dulu semua dah kena banjir..

 7hb Ogos 2014:

Awal-awal pagi saya dah gerak dari rumah dan Alhamdulillah sampai di Ibu Pejabat MPOB lebih kurang jam 8.30am. Interview akan diadakan di tingkat 3 Bangunan Pentadbiran..Naik je atas kebanyakan calon dah sedia menunggu untuk ditemuduga..Seramai 17 calon akan ditemuduga dan saya adalah calon yang ke-9 yang akan ditemuduga..Lebih kurang jam 11.50am saya dipanggil masuk..

Guess what??

Ada lebih kurang 11-13 orang penemuduga duduk di hadapan saya..and you're sitting alone in front of them..Masa tu Allah je yang tahu macam mana perasaan saya..dan perasaan gemuruh tiba-tiba melanda..It's remembered me back on my VIVA VOCE..

I begin with introduce myself and my study background..then..

One of the interviewer asked me?..Ok explain on your honour degree project? Ya Allah..itu je yang terdetik kat dalam hati..seriously when we are nervous all the things in our mind are wipe out..that's what happened to me..sampai dia tanya Order for DBM (Plutella xylostella) pun I can't give the correct answer..

Then the interviewer give the answer..Lepidoptera.. do you know that..I just nodded..

Then after all the hard time inside there, I just went out from the room after about 15-20 minutes..Bila dah keluar, semua yang tengah tunggu giliran tanya macam mana, saya just cakap ok tapi hakikatnya sangat teruk..malu sangat sebab soalan yang simple pun takleh nak jawab..so memang tawakkal dan tak letak harapan pun untuk dapat keje kat situ..disebabkan keesokan ada satu lagi interview, I've to cheer up myself dan saya yakin dengan rezeki Allah..

Sampai rumah semua tanya dan saya memang sedih sangat masa tu dan cakap takde rezeki rasanya nak dapat keje kat situ sebab mostly soalan takleh jawab..So balik umah terus study pasal getah pula sebab nak interview esok..

8hb Ogos 2014:

Lebih kurang jam 10am kami gerak dari rumah..Kenapa kami?? Sebab saya bawak ayah and adik saya ikut sekali masa pergi interview RISDA..disebabkan tak tahu jalan..so terpaksa la bawa mereka sekali untuk tunjuk jalan..Alhamdulillah sampai sana lebih kurang jam 12pm..selepas menempuh jem yang sangat teruk..sampai sakit kepala..

Sampai je saya terus naik atas dan kebetulan ada pegawai bertugas kat meja pendaftaran.. jadi saya terus daftar dan kemudian isi borang yang berkenaan. Sementara nak tunggu interview sesi petang, saya tunggu di surau..sambil-sambil tu buat revision sikit pasal getah. 

Selepas solat zohor, saya terus naik atas dan serahkan semua dokumen yang berkenaan kepada pegawai bertugas..Saya termasuk dalam kumpulan ketiga yang akan ditemuduga..setiap kumpulan terdiri daripada 6 orang calon..so memang kena fight dan menonjol masa interview..

Lebih kurang jam 4.30pm kumpulan kami dipanggil masuk..Kami adalah kumpulan terakhir pada sesi tersebut..Alhamdulillah interview berjalan dengan lancar dan Alhamdulillah kali ini saya lebih yakin berbanding interview sebelum ini..

19hb Ogos 2014

Semasa solat zohor saya mendapat panggilan telefon dari pihak MPOB..tapi disebabkan semasa panggilan masuk saya sedang solat Zohor, jadi adik saya menjawab panggilan tersebut..Pihak MPOB mengatakan mereka akan menghubungi saya semula..Seusai solat zohor, saya terus menghubungi pihak MPOB..terasa getaran dalam hati sama ada berita baik atau tidak..

Saya bertanya kepada staf yang menghubungi saya tadi dan beliau mengatakan SAYA TELAH BERJAYA dan terpilih dalam interview MPOB yang lalu untuk jawatan pegawai penyelidik..Masa tu hanya Allah sahaja tau..mengalir air mata..syukur Alhamdulillah..siapa sangka jawatan yang saya langsung tak meletak harapan disebabkan prestasi interview yang tak berapa baik tapi saya terpilih..Sesungguhnya yakinlah bahawa rezeki itu semuanya Allah yang tentukan..

Saya diminta untuk mengambil borang tawaran dan seterusnya melakukan medical checkup dan beberapa urusan lain hanya dalam masa 5 hari..Saya diminta untuk melapor diri pada 25hb Ogos 2014..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan saya melapor diri di Ibu Pejabat MPOB pada 25hb Ogos 2014.

Itulah serba sedikit pengalaman yang saya lalui..untuk sahabat-sahabat di luar sana. Jangan pernah berputus asa.. Yakin dengan janji Allah..Janji Allah itu pasti..

Please pray for me..Semoga alam pekerjaan ini membuka satu lagi episod baru dalam kehidupan saya ini.. Semoga saya dapat menghadapi apa jua cabaran yang bakal dihadapi di masa hadapan..

Please pray for our brothers and sisters in Palestine, Gaza, Syria, Egypt and all over the world..Together we stand strong..

Selamat Hari Merdeka Yang ke-57..
Happy Malaysia Independence Day to All Malaysian...
Semoga kita bebas dari penjajahan fizikal & mental..
Hidup bersatu padu..walaupun kita berlainan bangsa & agama..
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
ALLAHUAKBAR! 







Wednesday, 18 June 2014

UmRaH 2013/2014..PArt 2.."Ku SambuT PanGGiLaN-MU Ya ALLAH"..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Sambungan..

______________________________________________________________________

Date: 28 Disember 2013

Alhamdulillah kami dibenarkan menaiki kapal terbang tepat jam 4pm. Terdapat beberapa kumpulan jemaah umrah dari agensi yang berlainan turut menaiki penerbangan yang sama. Keadaan di dalam ruang kapal terbang agak kelam-kabut kerana masing-masing ingin duduk bersama keluarga masing-masing. Disebabkan ada penumpang yang tidak duduk di tempat yang telah ditetapkan, akhirnya saya tidak mempunyai tempat duduk. Seat saya telah diambil oleh seorang makcik. Dek kerana malas hendak serabut, akhirnya saya pasrah dan meminta pramugari yang bertugas untuk mencarikan seat kosong yang masih ada. Alhamdulillah setelah beberapa minit mencari akhirnya terdapat satu seat kosong dan syukur ianya adalah di sebelah seorang makcik. Walaupun agak terpisah jauh ke belakang, tetapi saya telah memesan kepada makcik saya untuk mengingatkan saya apabila menghampiri 'Miqat' untuk berniat ihram.

Alhamdulillah tepat jam 5 pm kapal terbang MH180 sedia untuk berlepas..Dengan lafaz Bismillah.. kami selamat berada di ruang udara..Perjalanan ke Jeddah mengambil masa selama lebih kurang 8 jam.. Satu jangka masa yang agak panjang..lebih lama dari pengalaman sebelum ini ke Bumi Sonata..

Sebaik kapal terbang berada dalam keadaan stabil, pramugari mula menghidangkan menu pertama kami..Perut sememangnya sangat lapar kerana kami telah berkumpul sejak pukul 12 tengah hari lagi. Terdapat beberapa pilihan menu yang diberikan antaranya kambing, western food dan nasi briyani & ayam kurma. Semestinya saya memilih nasi briyani dan ayam kurma kerana tidak berminat dengan menu kambing. Tetapi kebanyakannya memilih menu kambing.

Hidangan pertama yang dihidangkan sebaik kami berlepas..

Setelah perut kenyang, maka tibalah masanya untuk melelapkan mata..tapi ntah kenapa mata ini tidak boleh lelap..jauh di sudut hati ada rasa takut untuk sampai di bumi Haramain..terasa diri ini penuh dengan dosa.."Ya Allah, Kau ampunkanlah dosa-dosaku..permudahkan urusan kami sekeluarga..Aamin" 

Langit di luar kian berubah ke warna kemerah-merahan..menandakan matahari sudah mahu melabuhkan tirainya..SubhanAllah indahnya ciptaan-Mu Ya Rabb..

Pemandangan matahari terbenam ..

Bagi memenuhi masa yang terluang, saya keluarkan buku panduan umrah..saja nak buat revision before sampai..kemudian sambil dengan rakaman suara semasa kursus di Andalusia yang saya rakam setiap kali ke kursus..bila dengar senang sikit nak masuk daripada baca kan..

Lebih kurang 4 jam kemudian, pengumuman kedua diumumkan oleh ketua pramugari bahawa makan malam akan dihidangkan sebentar lagi..rasanya baru je makan..perut pun still kenyang lagi.. tapi rezeki jangan ditolak..he3..macam biasa untuk dinner pun menu kambing still compulsory..so sape yang makan kambing memang untung la..nasib la tak makan kambing,,

 Hidangan kedua yang dihidangkan selepas 4 jam kami berlepas..

Miqat bagi jemaah umrah dari Asia Tenggara (dengan kapal terbang):
#Qarnul Manaazil - lebih kurang 94km dari Makkah atau lebih kurang setengah jam perjalanan sebelum kapal terbang mendarat di Jeddah.
# Bir Ali (sisebut juga sebagai Zulhulaifah)- lebih kurang 10km dari Bandar Madinah atau lebih kurang 450 km dari Makkah. Miqat ini adalah untuk jemaah yang terus ke Madinah dan dari sana berniat ihram sebelum bergerak menuju Makkah.

Oleh kerana kami terus ke Makkah kami berniat miqat di Qarnul Manaazil. Biasanya pilot akan umumkan bahawa kita akan melepasi sempadan Miqat..jadi jangan risau..kalau tertidur boleh pesan pada pramugari untuk kejutkan once dah sampai Miqat. Once dah niat ihram, maka mulalah kita terikat dengan larangan-larangan dalam ihram..

Alhamdulillah, lebih kurang jam 12.30 pagi waktu Malaysia dan 7.30 malam waktu Arab Saudi, kami selamat mendarat di Jeddah International Airport. Sebaik turun dari kapal terbang kami menaiki bas ke terminal airport..tapi disebabkan opah menggunakan kerusi roda adik terpaksa menunggu giliran yang terakhir untuk menaiki kenderaan khas yang akan membawa mereka terus ke terminal airport. Kami yang lain menaiki bas ke terminal untuk checkout di imigresen..

Sampai di terminal terkejut saya sebab orang tersangat ramai..rasanya Jeddah Airport ni antara airport yang tersibuk di dunia..Manusia dari seluruh pelosok dunia datang ke sini untuk satu tujuan dan akidah yang sama..Allahu.. sangat teruja..

Alhamdulillah urusan di imigresen semuanya lancar bagi kami walaupun pegawai yang bertugas agak garang. Setiap keluarga mestilah beratur bersama mahram masing-masing. Yang penting mahram akan berdiri di kedudukan terakhir pada setiap barisan keluarga masing-masing.. 

Jeddah International Airport 

Jeddah International Airport 

Setelah keluar dari imigresen,kami mula mencari beg masing-masing..beg kami telah diturunkan oleh staf yang bertugas di airport..Setelah semua telah berkumpul, kami mula bergerak ke bas. Disebabkan hanya keluarga kami sahaja yang mempunyai warga emas, maka pergerakan kami agak perlahan berbanding  jemaah yang lain. Kami segera naik bas yang disediakan. Sebaik naik ke bas, makanan diedarkan untuk mengisi perut yang agak lapar.

Kami bergerak ke sebuah masjid untuk menunaikan solat maghrib..Usai solat maghrib kami meneruskan perjalanan memasuki Makkah al-Mukarramah..Mutawwif kami, Ustaz Khairuddin mengetuai laungan talbiah kami sepanjang perjalanan kami memasuki kawasan tanah haram..Kami diusulkan untuk beristighfar dan banyakkan bacaan talbiah..Tatkala bacaan talbiah meluncur keluar dari mulut ini, terasa titisan panas membasahi pipi..

لَبَّيْكَ اللَّهُمَّ لَبَّيْكَ، لاَ شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ، إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ لاَ شَرِيْكَ لَكَ
“Aku datang memenuhi panggilan-Mu ya Allah, Aku datang memenuhi panggilan-Mu, Aku datang memenuhi panggilan-Mu, tiada sekutu bagi-Mu, Aku datang memenuhi panggilan-Mu, sesungguhnya segala puji, nikmat dan segenap kekuasaan milik-Mu, tiada sekutu bagi-Mu”
Allahu..setinggi kesyukuran ku panjatkan kepada-Mu kerana memilih diri ini sebagai tetamu di bumi Haramain ini..tidak ku sangka akhirnya aku dijemput menjadi tetamu-MU..Bas yang kami naiki laju meluncur melalui sempadan Jeddah dan Makkah..perjalanan dari Jeddah mengambil masa lebih kurang 45 minit untuk sampai..Dari jauh cahaya lampu dan Nur yang terpancar dari MasjidilHaram menyinari kawasan sekelilingnya..Laju air mataku meluncur jatuh..seperti tidak percaya yang diri ini telah sampai disini.

Beg yang telah diturunkan dari bas untuk dihantar ke bilik
Hera Hotel..tempat penginapan kami
Kami terus ke hotel untuk check-in hotel dan meletakkan barang. Kami diminta untuk berkumpul di lobi pada pukul 10.30 malam untuk melakukan umrah bersama-sama tunjuk ajar dari Mutawwif..

________________________________________________________________________

To be continued...





Tuesday, 17 June 2014

UmRaH 2013/2014..PArt 1..PerSediaaN MenuNaiKaN UmrAH..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah harini bersamaan 19 Syaaban 1435H..Alhamdulillah masih dipinjamkan nyawa untuk terus bernafas di atas muka bumi- MU Ya Rahman Ya Rahim..

InsyaAllah setelah lama memeram memori menunaikan umrah, InshaAllah harini nak mula mencatat sedikit sebanyak pengalaman semasa berada di bumi yang penuh barakah dan ketenangan; Makkah Al-Mukarramah & Madinah al-Munawwarah..

................................................................................................................................................
Date: 28 Disember 2013

Alhamdulillah harini kami akan berlepas ke bumi Makkah untuk menunaikan ibadah umrah. InshaAllah saya dan lima orang ahli keluarga saya yang lain iaitu mak, abah, adik dan termasuk Opah & makcik akan berangkat ke airport pada pukul 10am kerana penerbangan kami dijangka berlepas pada pukul 3pm waktu Malaysia.

Mengimbas semula memori perancangan yang agak tiba-tiba..siapa sangka hari yang ditunggu-tunggu telah tiba..plan untuk menunaikan umrah ini agak tidak dirancang.. Ini kerana kami bertiga baru saja pulang bercuti dari Korea bulan Ogos dan tiba-tiba saja mak menyatakan hasrat untuk menunaikan umrah pada hujung tahun tersebut..Pada pandangan saya ia hanyalah cadangan semata dan bukan sesuatu yang serius..

Pada bulan September, mak & abah telah ke agensi Andalusia di Bangi untuk mendaftar pakej umrah dan Alhamdulillah ada kekosongan pada bulan Disember iaitu 2 minggu selepas visa umrah dibuka kembali oleh kerajaan Arab Saudi..Disebabkan kekangan masa saya untuk setelkan thesis dan submit thesis, saya agak kekurangan masa untuk membaca buku panduan yang diberi.. Alhamdulillah sempat saya mengikuti kursus umrah yang diadakan oleh pihak Andalusia setiap hari Sabtu & Ahad. Saya berpeluang untuk mengikuti kelas sebanyak 4 kali..Alhamdulillah input yang diperolehi sangat banyak untuk mengisi lopong-lopong yang masih ada untuk ilmu umrah ini.

Alhamdulillah pada 12 Disember 2013 saya mendapat panggilan dari pihak GSO UPM bahawa thesis saya telah diluluskan oleh senat..Alhamdulillah, satu lagi berita gembira..So saya setelkan semua urusan dengan GSO sebelum berangkat so nanti takdela serabut..Seminggu sebelum berangkat kami ke klinik berdekatan untuk mendapatkan suntikan vaksin meningitis (RM130 per suntikan) untuk mengelakkan sebarang jangkitan semasa di sana nanti. Alhamdulillah visa kami juga telah diluluskan oleh pihak duta Arab Saudi...

Pakej Andalusia..

Jam menunjukkan pukul 10am..semua saudara mara dah berkumpul..Kami semua dan siap mandi sunat Ihram sebab InshaAllah kami akan terus ke bumi Makkah untuk menunanikan umrah. So bila dah mandi sunat ihram, bagi yang lelaki kena pakai kain Ihram siap-siap so bila dah sampai di Miqat (tempat berniat ihram) boleh terus niat je dan secara automatik terikat dengan 13 PL (Pantang Larang). Bagi yang ke Madinah anda tak perlu mandi sunat ihram dan boleh pakai baju biasa sahaja bagi lelaki..Lepas dah bersiap, tiba-tiba sayu rasa dalam hati..rasa takut pun ada gembira tu memangla kan..takut nak pergi sana dengan diri yang banyak dosa dan lemah ini..Semoga ibadahku diterima- NYA..Aamin..

Bergambar sebelum berangkat ke KLIA

AyahNgah melaungkan azan menandakan keberangkatan kami ke airport..Alhamdulillah beg semua dah masuk dalam kereta. Kami bertolak ke KLIA..InshaAllah kami akan menaiki penerbangan MAS. Sampai di KLIA kami mencari-cari kelibat mutawif dan agent Andalusia serta mendaftarkan nama untuk check-in barang dan dapatkan tag nama serta pasport dan tiket. Pihak Andalusia memberi taklimat perjalanan kami dan mutawif kami, Ustaz Khairuddin membacakan doa. Kami diminta berkumpul di pintu pelepasan pada pukul 2pm. 

Beg para jemaah Andalusia

Mendengar taklimat..

Saya diuji dengan dugaan pertama masa kat airport. Kami ada mohon wheelchair untuk Opah tapi masa sampai wheelchair takde dan jam dah menunjukkan pukul 1pm. Jadi saya meminta pihak Andalusia memaklumkan pada staff airport untuk menyediakan perkhidmatan wheelchair..Disebabkan kekangan masa, saya meminta mak, abah & makcik ke surau terlebih dahulu untuk menunaikan solat kerana kami perlu berkumpul pada pukul 2pm. Jadi saya & adik menunggu bersama Opah in case takde wheelchair kami akan memimpin Opah..Agak lama juga menunggu akhirnya kami mendapat wheelchair, then terus ke surau untuk solat..Alhamdulillah kami tiba di tempat menunggu tepat pada masanya malah lebih awal dari yang lain..


  Bergambar bersama ahli keluarga

Penerbangan kami delay selama setengah jam kerana masalah teknikal..Alhamdulillah tepat jam 4pm kami berlepas ke Jeddah..Perjalanan mengambil masa selama 8 jam..Masa yang agak lama untuk berada dalam flight..Sebelum ni paling lama pun 6 jam..huk3..Semoga perjalanan kami selamat semuanya..Aamin..


 Waiting area before departure..




InshaAllah saya akan sambung pada post yang akan datang..

Friday, 23 May 2014

EPiSoD KeHIduPAN BaRu...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t..

Lama tak menjengah ke blog ni..dah berhabuk dah..Last update hujung tahun lepas..huk3..

Alhamdulillah dah habis master..tapi soalan seterusnya orang akan tanya kerja apa? Rezeki setiap orang berbeza-beza jadi yakinlah dengan ketentuan Allah.. DIA telah aturkan yang terbaik untuk setiap hamba-NYA..same goes to me..After 5 month finished my master I still don't get any jobs, so I just do a part time job and work as RA in my previous faculty. Before working as RA, I got a job as clerk in one of contractor Enterprise company but it didn't last long..only 1 month..the reason?? because I can't doing all the accounting and 'kira-kira'..bab-bab tender boleh lagi..he3..balik rumah je stress sebab pening nak belajar benda baru..huk3.

InshaAllah keinginan untuk sambung belajar tu masih berkobar-kobar cuma menunggu masa dan peluang yang sesuai.. doakan saya mendapat peluang untuk memenuhi cita-cita yang dah lama terpendam..InshaAllah kalau ada masa nanti nak update pengalaman masa menunaikan umrah awal bulan Januari haritu.. sememangnya pengalaman dan kenangan yang sangat indah..InshaAllah ada rezeki nak pergi lagi..Betul la kata orang, sekali dah sampai sana memang sentiasa terkenang-kenang..

InshaAllah Ramadhan akan menjelma tak lama lagi..rindunya pada Ramadhan..Sempena bulan Rejab ni jom gandakan amalan dan berpuasa sunat sebagai persediaan menyambut ketibaan Ramadhan..JOm Amalkan Doa ini:



Jom doakan saudara-saudara kita di Palestin, Syria, Mesir, Afghanistan serta negara-negara islam yang ditindas untuk keselamatan dan kesejahteraan mereka semoga di dalam Lindungan-NYA..Aamin.

Monday, 23 December 2013

The EnD of My MaStER JoURnEy....

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah..

Pada 12 Disember 2013, saya mendapat email dari GSO menyatakan bahawa thesis saya telah diluluskan di peringkat senat..ini menandakan tamat lah sebuah perjuangan yang penuh dengan onak & duri, air mata serta penat lelah selama 3 tahun..

Alhamdulillah, setinggi-tinggi kesyukuran ku panjatkan kepada Ilahi yang memudahkan segala urusan dan sentiasa memberi kekuatan kepada insan yang bernama hamba ini..


Tamatnya pengajian Master ini tidak menamatkan rasa cinta pada ilmu dan semangat serta cita-cita untuk menyambung ke peringkat PhD..tetapi terasa diri ini perlu berfikir semasak-masaknya sebelum menyambung ke peringkat yang seterusnya..


Terima kasih yang tidak terhingga kepada keluarga yang sentiasa banyak membantu serta memberi sokongan di kala diri ini jatuh & bangun semula. Tanpa sokongan & doa kalian, tak mungkin dapat saya kecapi semua ini.

Terima kasih jugak kepada supervisor, Prof. Dzolkhifli Omar..yang tidak jemu mencurah ilmunya serta sentiasa membantu dan memberikan kepercayaan kepada diri ini..

Kepada semua sahabat-sahabat yang sama-sama berjuang dan yang tak jemu memberi sokongan..

Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik kalian..