Wednesday, 21 December 2011

Doa Bertemu Jodoh..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...


Disini saya kongsikan Doa Bertemu Jodoh..moga2 kita dipertemukan dengan Zaujan yang soleh..Jom sama2 kita amalkan..

Just nak kongsikan sedikit pengalaman..Seorang sahabat saya menceritakan kepada saya bahawa lelaki xnk bakal isterinya belajar atau statusnya lebih tinggi daripadanya..Pastu saya pun tanya dia, macam mana saya? Saya sekarang sedang menyambung ke peringkat master dan jika diberi rezeki untuk sambung ke PHD insyaAllah saya akan teruskan..kalu macam tu x kawen la saya..he3..tapi sesungguhnya Jodoh & Pertemuan telah ditetapkan Allah..Carilah Ilmu Hingga ke Negeri Cina..menunjukkan betapa tingginya martabat ilmu sehingga kita disuruh untuk mencari ilmu walau ke negeri orang..Perbaikilah diri menjadi yang lebih baik supaya kita dikurniakan pasangan yang baik juga..wallahualam..


PerMUlaaN BaRu...

DENGAN NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG..

Assalamualaikum semua..
Alhamdulillah hari ini masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi-MU Ya Allah..
Dah lama x update blog. Alhamdulillah bulan Disember ini ada peningkatan sedikit dari sudut perkembangan projek..pokok2 membesar dengan baik dan sekarang tengah run HPLC untuk quantify amount of azadirachtin  in neem oil and melia..walaupun x banyak at least ada perkembangan..

Bulan Disember ni juga banyak keje2 pembaik pulih dilakukan..Saya telah memproses semua cages di glasshouse. Bersihkan pasu2 yang x guna dan jemurkan cage yg penyebab utama whiteflies di luar serta alihkan cages dan pasu2 ke kawasan yang lebih banyak terdedah kepada cahaya matahari..sakit2 badan juga la pas habis kemas sebab angkat benda berat2..thanks to 2 person that help me cleaning the glasshouse, k.faezah and Fairus..Hanya Allah yang mampu membalasnya..Alhamdulillah setakat ni smuanya masih dalam kawalan..hope that everything will be ok..Selain tu, saya juga belajar how to sterilize the soil before use it..Bulan Disember ni banyak belajar benda baru..suka2..hu3..

InsyaAllah hujung minggu ni, my family akan pulang ke Kedah utk menghadiri kenduri kawen my parents daughter's friend. Dah lama x balik kot..hu3 rindu jugak kt childhood hometown..kat situlah kami adik beradik membesar..banyak kenangan manis n pahit dh kami sekeluarga lalui..ingat lagi masa mula2 nak pindah..sedihnya nk tinggalkan umah kat Jitra tu..tapi siapa tahu..kita hanya merancang tetapi Allah yang menentukan..Now my whole family lives in Bangi..jika tidak disebabkan banjir yang melanda 2x di kawasan rumah kami..mungkin kami masih tinggal di sana..apa2 pun saya bersyukur sebab pindah ke Bangi..at least I can go back everyweek..boleh hilangkan tension gak..Alhamdulillah..

Ha3..banyak plak berleter..yela dah lama x update..sebenarnya banyak lagi cerita yang nak ditulis tapi xpela setakat ni dulu..ada masa nnt saya update lagi..Please pray for my success in my project n my life..

Quotes for today:

Nabi SAW bersabda yang bermaksud "Allah SWT mencipta 100 Rahmat, satu rahmat dibahagikan kepada seluruh isi dunia ini, sedangkan 99 bahagian lagi dibahagikan di akhirat (iaitu di dalam syurga)." - Riwayat Muslim (Petikan dari Majalah Solusi isu terbaru (39) bertajuk Syurga Itu Benar - kolum isu ms 22 (Ustaz Pahrol Md Juoi))

Tuesday, 6 December 2011

My Sis B'Day..Sanah Helwah..

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Today is my sis birthday..bersamaan dengan 10 Muharram 1431H..umat islam disunatkan berpuasa pada 9,10 & 11 Muharram. Today i'll be going back home to celebrate my sis b'day..yeay2!!(walaupun sok kena balik kolej balik kn..pe pn very happy coz i'll be going home..home sweet home..)..My wish for my sis is i hope Allah blessed her in whateva she  do and  will success in her career..

Kesempatan ini jug saya juga ingin mengucapkan Salam Maal Hijrah 1431H..walaupun dh lepas 10 hari..tapi dengan hadirnya tahun baru islam ni mari kita sama2 tetapkan azam baru & berdoa menjadi hamba, anak, pelajar, pekerja..n etc..yang taat kepada Allah and be a good muslim...Jom kita sama2 berhijrah kepada yang lebih baik..tinggalkan yg keruh n kejarlah yang jernih..he3 peribahasa baru..

Hari khamis ni, ada seminar under Plant Protection anjuran MAPPS. I'll be going to join this seminar that will be held in Palm Gardens Hotel..Semua best especially MAKAN..he3.Apa pun ambk peluang ni untuk timba ilmu sebanyak2nya..and tommorow prof will present k.ayu insecticticide pattern..hu3 bestnye tapi saya punya still x complete lagi..xpe2 InsyaAllah x lama lagi..Chaiyok2..

Last but not least, Be A Good Muslim and Berhijrahlah kepada yang lebih baik. Once again, for my sis hope u will always success in whatever u do and happy always..

Quotes for today:

Orang yang tidak pernah gagal adalah orang yang tidak pernah mencuba.






Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu cinta-Mu, dan cinta orang yang mencintai-


Mu, dan kecintaan terhadap amal yang mendekatkan diriku kepada-Mu. Keampunan-Mu ku 


pohon, andai ada selain-Mu yang lebih utama dalam hatiku.