Wednesday, 29 February 2012

Korea 2012-Day 8 (last day)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Day 8

Destinasi:
# Gyeongbok Palace, National Folk Museum, Local Shopping mall, Incheon Airport, KLIA..

Today is our last day in Korea..hu3..soooooooo saaaaaaaaad..harini kami akan ke beberapa tempat lagi sebelum ke Incheon Airport..

Last day in Korea..
before check-out Sejong's Hotel

Seperti biasa kami bersarapan di Evergreen Cafe..tapi yang peliknya hari last tu x ambik plak gambar kat cafe tu..hu3 mesti sedih sangat nak tinggalkan Korea..he3..so lepas makan kami bertolak ke Gyeongbok Palace..destinasi terakhir kami..kat sini ada istana diraja yang dibina masa Dinasti Joseon..maksud Gyeongbokgung adalah Palace of Shining Happiness. Nak tau lebih lanjut boleh tanya Mr.Google k..

Bergambar bersama semua trip member & JC

Sebelum ke Gyeongbok Palace, kami ke National Folk Museum dahulu untuk melihat khazanah2 Korea zaman dahulu kala serta peralatan2 tradisional yang digunakan..di bawah antara gambar2 yang sempat diambil dalam National Folk Museum:

Dam catur..guna batu je..
Peralatan menulis 
Alat muzik..ada telefon untuk mendengar bunyi alat2 muzik ini..
Tabib zaman dulu kala..
Keranda..
ni pe ntah..rasanya strategi peperangan kot @ bentuk muka bumi..
Baju persalinan maharaja..
Kitaran bulan..
Kincir air
Pakaian dalam zaman dulu

Ni antara jenis2 rumah mengikut status kedudukan seseorang..

Biasa
Kaya
Sederhana

Makanan Korea..more to cabbage & radish
sempat bergambar kat ruang depan National Folk Village

Then kami bergerak ke Gyeongbok Palace..before tu nampak statue ni..so pe lagi ambik gambar la..so I born on rabbit year..

Rabbit sifu..
Aidah with goat sifu..


Then pas ambik gambar kami masuk entrance Gyeongbok Palace..nak masuk kena bayar tapi xtau berapa sebab JC yang belikan tiket..dah termasuk dalam package..


3 of us in front of King Palace..


masa ni kami berdua dah keluar..so maksu je tinggal kat dalam
Kat luar Gyeongbok Palace

Lepas tu kami singgah di local shopping mall. Untuk sape2 yang nak beli seaweed or souvenir boleh cari kat sini..kami berdua tengok jela sebab duit dah xde..hu3..maksu beli pen mickey mouse untuk anak2 saudara dia..
Local shopping mall

Lepas dah habis shopping kami bertolak ke Incheon Airport..cam x caya je dah nak balik dah..sedey gak la..sebab banyak kenangan kat sini..InsyaAllah ada rezeki nak datang lagi..

Outside Incheon Airport
Inside Incheon Airport
with K.Shireen
with K.Lina & K.Iza
With our lovely tour guide, JC..

Goodbye Korea..see u again..insyaAllah..sedey..hu3..will miss the cold weather & their snow..flight kami berlepas pada pukul 4pm. Sebelum bertolak kami try cari kot2 ada makanan yang boleh dimakan tapi takut la pulak..so tahan je perut smpai dapat makanan dalam flight nanti..

Waiting area before departure..
We luv Apple..
Inside Korean Air

Dalam kul 6pm kami dapat makan malam..menu kami adalah Nasi Briyani Udang Galah..sebab lapar sangat makan dengan penuh berselera..semua makanan licin la..ha3..then dalam kul 8pm dapat makan roti sandwich..tapi x makan pun sebab dah kenyang makan tadi..he3..pe2 pun Korean Air terbaik la..yang paling best rezeki dapat makan aiskrim..mahal kot aiskrim tu, x semua dapat..rezeki kitaorg kot..he3
Jom makan..lapar kot..Nasi briyani udang galah..nyum2..

Alhamdulillah kami selamat mendarat pada pukul 10.15pm waktu Malaysia..baru sampai je dah rindu Korea..hu3..then terus ambik barang..Then bersalam2an dengan semua member2 trip..maknyah dah sampai & menunggu kami untuk balik ke rumah..

Dalam kete, dah buka buah strawberi bagi opah, maknyah & wirdas rasa..hu3 dorg kata sedap sangat..berbaloi la bawak jauh2..he3. Sampai2 umah je terus buka beg agih souvenir yang kitaorg beli..he3. Mak, abah & lida makan sakan buah strawberi yang kami bawa..

So pengalaman mengembara ke Korea memang best & banyak belajar benda baru dari negara orang..pasni kalau ada rezeki..nak jadi tetamu Allah..nak gi ke Tanah Suci pula..tunaikan yang wajib dulu kan..InsyaAllah..

Hope you all enjoy reading my experience in Korea..saya harap dapat membantu sedikit sebanyak informasi tentang Korea..Kalau ada peluang pergilah ke Korea..highly recommended..he3..

Korea 2012-Day 7

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Day 7

Destinasi:
# Ginseng Outlet, Amethyst Showroom, JSM Cosmetics, Namdaemun, Myeondong, Brooch Outlet, Shinsegae, Dinner-bulgogi.

Pagi2 bangun segar badan..penat sangat badan..tiba2 teringat, my lovely earmurf has lost.Tertinggal kat lobby hotel Sejong. Balik2 hotel tanya kat registration table dorg kata x nampak..hu3..mesti la ada orang ambik sebab comel kot earmurf tu..ni disebabkan kecuaian diri sendiri..sedih sangat sebab sayang kot..penat je bargain ngan ahjushi tu..tapi tula namanya bukan rezeki kita..so pasrah..

Cam biasa harini gi sarapan kat Evergreen Cafe..harini JC sampai hotel lambat..agak pelik gak la..selalu kalau kitaorg turun dia mesti dah ada kat lobi hotel..tup2..dia sampai..tapi harini dia pakai pelik ckit..dia pakai baju formal kot..hurm mula2 pelik jugak..pas2 dalam bas dia bagitau kenapa dia pakai formal..rupa2nya sebab harini kami kena pergi Ginseng Outlet..tempat ni under government control..so tour guide kena pakai formal..kami pakai biasa jela..he3..

Pagi tu kami besarapan macam biasa..mesti ada roti naan..harini ada popia..wah my favourite la..


Jom makan...

Lepas makan, kami bertolak ke destinasi pertama kami iaitu Ginseng Outlet..di Korea, pengeluaran ginseng dikawal oleh kerajaan..hanya Ginseng yang berumur 6 tahun sahaja yang dibenarkan dijual disini..kat tempat lain x dapat yang umur 6 tahun..negara2 lain hanya berumur 4 tahun saja..antara kelebihan ginseng Korea berbanding jepun dan US adalah ianya seimbang serta kandungan saponin sangat tinggi..dan kalu ginseng jepun akan menyebabkan anda rasa sejuk manakala ginseng US akan akan menyebabkan anda rasa panas. Tapi ginseng korea seimbang bagi kedua2 elemen ini..hurm ntahla ye ke x..he3..tanah yang telah digunakan untuk menanam ginseng tidak boleh digunakan selama 20tahun..lama kan..ada orang mengatakan bahawa ginseng ada jantina..tapi staff kat situ kata xde sebenarnya..tapi kalau tengok rupa ginseng tu cam ada jantina je..he3..ciptaan Allah..subhanallah..Then dorg bagi try teh ginseng dan ginseng yang telah direndam dengan madu (macam asam jawa pun ada rupanya..he3)

Nampak x..macam ada jantina kan??


outside Ginseng Outlet

Lepas gi Ginseng Outlet, kami ke Amethyst Showroom pula. Kat dalam ni pun xleh ambik gambar jugak..boleh shopping je..he3..so I just bought Class C amethyst..tu pun harga dah mahal..my sister bought a ring for herself. Harganya 54,000W ok..hu3..saya x cukup bajet nak beli cincin..rantai pun jadila..he3..Batu ini dikelaskan mengikut warna..kalau x silap lagi gelap warnanya lagi tinggi nilainya..

Ni la amethyst..batu permata berwarna ungu..

Dah perhabis duit kat jewellery, then kami ke JSM Cosmetics..Korea terkenal dengan produk kecantikan..so kat dalam tu macam2 produk kecantikan ada jual, dari kaki sampaila kepala..ha3..so I just bought skin food =9,900W and soft peeling gel =38,000W..ha3, beli 2 benda ni pun dah habis hampir 50,000W..so lepas keluar kedai kosmetik tu, poket terus ringan..he3..so before balik, dorg bagi try eye moisturerizer mask..nampak x dalam gambar bawah yang macam berkilat..tujuan untuk lembabkan kawasan bawah mata..hurm macam2 la dorg ni..hu3

JSM Cosmetics

Kosmetik yang dibeli di JSM Cosmetics..

Then kami gi lunch kat kedai makan yang kami mula2 lunch masa 1st time sampai Seoul..harini bertemakan seafood steamboat tapi versi pedas punya..kan bagus kalu semua steamboat dorg pedas baru selera ckit..he3..

Lunch: seafood stew..pedas punya..sedap!! (nampak x octopus tu..)
Onniee tu tengah potong2 octopus..

Perut dah kenyang hati pun banyak senang..he3..then pas lunch kami ke tempat shopping seterusnya..Myeondong dan Namdaemun market..so JC nak tunjukkan tempat jual brooch kat Namdaemun..so kitorg ikut je..cuma ada certain2 member yang x berminat nak ikut so dorg terus jalan sendiri..

Namdaemun street..banyak kot kedai dalam ni..
Ni la brooch outlet..blink2 kot mata nak pilih..he3
satu floor ni smua jual brooch..

Beli 1 set untuk diri sendiri..

So pas shopping brooch, kami jalan2 kat luar namdaemun market..wah baju banyak murah2 tapi sumber kewangan tidak mencukupi untuk nak shopping..so window shopping jela..rasa rugi plak x bawa duit banyak2..hu3..so maksu nak cari baju untuk wirdas & daus..so kami pun jalan sepanjang market tu & akhirnya jumpa..sebab cuaca sejuk sangat kat luar kami terpaksa masuk ke kedai untuk panaskan badan then keluar balik..So misi utama saya datang sini nak cari beg..so kami jalan2 tengok..pas2 sampai kat 1 kedai tu kami tengok2 la..yang jual tu nenek yang agak tua & posisi kedainya agak ke dalam..saya just tanya harga je..then ahjumma tu paksa kami beli..dia dah pegang tangan adik saya kuat2 & xnak lepaskan..so terpaksa la bayar gak..hu3..serik dah pasni nak beli kat kedai orang tua2 ni..huh..Then pas dah shopping2 kami ke Shinsegae tempat untuk kami berkumpul..intai2 gak kot nampak member yang lain..


Sign board..Myeondong..our destination..

Sebab xde orang lagi, kami pun masuk ke dalam Shinsegae..wah tempat orang2 kaya shopping kot macam kat KLCC tu..so kami pun window shopping jela..kat dalam tu ada satu pintu yang menghubungkan ke Myeondong..so kami ambik gambar sign kat situ..

I like this pic..
outside Shinsegae shopping mall.


Then lepas dah puas pusing2 kat bawah tu kami naik atas dan keluar dari bangunan Shinsegae untuk ke bangunan satu lagi berhadapan dengan frozen fountain..kami tunggu kat dalam sebab sejuk..then nampak K.Iza & Sham kat dalam..so betul la kat situ kena tunggu..Pastu En.Jefri pun datang & kemudian kami keluar untuk tunggu bas.

tunggu bas sampai..

with JC oppa~~..he3
Frozen fountain behind me..

Masa awal lagi..disebabkan x solat lagi, kami ke Evergreen Cafe untuk solat jama' zohor & asar..so kami just lepak2 kat dalam kedai sementara tunggu dinner siap..before tu kami gi Mr.Kebab beli kebab nak rasa..sebab sebelum ni orang kata famous kebab ni..so try jela..

Mr.KEBAB..
Dalam kul 6pm, dinner dah siap..wah lapar tengok makanan yang terhidang..sedap kot..harini kami makan Bulgogi (daging)..memang sedap!! siap tambah lagi..he3.

Dinner..bulgogi..rating:5 star..sedap sgt..
X sabar nak makan..he3
aidah x sabar nak makan..he3
3 of us..

Pas makan malam, dalam kul 7.30pm, kami bergerak ke Nanta Show..Show ni start kul 8pm..so sampai2 je orang dah ramai..so JC gi beli tiket and then kami pun masuk..

Nanta show..cooking show
Inside Nanta show
Outside Nanta..
The best la..Nanta show!!

Nanta Show habis kul 9.30pm..wah memang bestla..dasyat la skill dorg..guna peralatan dapur buat show especially masa guna pisau..patut la badan berotot..he3..kalu datang korea jangan lepaskan peluang gi show ni OK!! then terus balik hotel..balik2 je hotel kena kemas barang sebab sok dah nak balik Malaysia..hu3 sedihnya nak tinggalkan Korea..malam tu En.Jefri datang bilik bagi souvenir dari AppleMuslim Vacation..comel..nak tau pe dia??

Comel x? losyen bentuk apple!!

Antara souvenir untuk sahabat2 di Malaysia..

Lepas kemas2 barang kami berdua pun tidur..maksu stay up sampai kul 4am sebab sayang nak tidur..kitaorg 2 orang dah dibuai mimpi dah..he3..sedihnya sok dah nak balik..hu3..