Monday, 20 February 2012

Korea 2012-Day 3 (part 2)

Bismillahirahmannirrahim..

Alhamdulillah harini diberi sedikit kesempatan masa untuk update..so last week story sampai Orange Farm..so harini saya akan update untuk tempat seterusnya untuk hari ke-3..

Day 3

Destinasi:
# Jeju Folk Village, Trick Art Museum, Mysterious Road, Teddy Bear Museum

Pas habis shopping kat Orange Farm, kami teruskan perjalanan ke Jeju Folk Village..kat sinilah tempat pengambaran cite "Jewel In Palace".Kebanyakan kat sini kita boleh lihat suasana kehidupan orang zaman dulu2 hidup kat Korea..rumah, tradisi and banyak lagi...tapi gambar x banyak kat sini sebab dok dengar JC bercerita..pastu nak kejar masa untuk solat..ni je antara gambar yang sempat diambil kat sini..

Orang korea sebut ..Cabbageee..
 Folk house

 Semua tekun mendengar penerangan JC..
 Dried Corn..



 Take a break..
 Harubang Statue
 Menumbuk kacang soya
 Soya-bean paste
Muka menahan cahaya matahari..lupa nak pakai spec mata..


Kemudian kami ke destinasi seterusnya iaitu Trick Art Museum. Ini salah satu tempat menarik yang anda kena pergi kalau datang ke Jeju Island ni..Museum ini menyediakan gambar2 yang menipu penglihatan mata atau ilusi optik..jom kita tengok pe yang ada kat dalam museum ni..he3..



Inside Trick Art Museum:











 Angel
Sayap pe ntah..






Kena sumbat dalam penjara..

 kucing ngantuk..comelnya..
Eeeiii....aumm..

Outside Trick Art Museum:

Zebra
 Elephant..comei x baby elephant..

ladybird
deer..

Selepas dah puas bergambar kat Trick Art Museum kami ke destinasi seterusnya iaitu "Jalan Misteri" atau "Mysterious Road"..Jalan ni dipanggil "Mysterious Road" sebab kenderaan akan bergerak sendiri tanpa enjin dihidupkan..ha3..jalan berhantukah???saya pun xtahu kenapa kenderaan seperti bas, kete & lori boleh jalan walaupun enjin dimatikan..untuk ke tempat ni memakan masa selama 1jam setengah..so pe lagi..smua orang ambil peluang untuk tidur..On the way ke sana..akan melalui kawasan tanah tinggi..sekeliling kawasan tu semua dilitupi dengan salji..cantik sangat..ini la kali pertama tengok snow...Subhanallah cantik sangat..So selepas 1 1/2 jam kami pun sampai kat tempat tu..then kin-sannim (driver) tu pun matikan enjin bas dan free-kan gear..dalam hati terdetik jugak.."boleh ke bas ni naik..berat kot dengan muatan orang"..pastu tiba2 bas tu bergerak..mula2 slow kemudian makin laju..Subhanallah..semua ni kuasa Allah..sampai satu point bas tu berhenti..yang menakjubkan sebab jalan tu naik bukit..kalu jalan rata or turun bukit x kisah pun...Then kitorang pun turun bas & gi kat jalan tadi..JC nak tunjuk botol yang ada air pun boleh bergerak gak tapi bila dia buat x jadi pun..so me & my sis assume that maybe there's a magnet charge along that road..sebabnya bila ada kereta yang lalu tapi x matikan enjin ada bau hangit macam kesan geseran..wallahualam..

 Sign Board...he3 pinjam gambar kak Lina..
 Tengok curam gak kan jalan ni..
"Mysterious Road"

Then we went to the last destination before going back for dinner..Teddy bear Museum..tempat yang paling ditunggu2...mengambil masa lebih kurang setengah jam dari Mysterious Road..jom tengok pe ada kat dalam museum ni..kat dalam museum ni ada teddy bear yang termahal kalu x silap la..

 Mama bear..cute..
 My friends & Me..







 World Teddy Bear
 Papa & mama bear










 Entrance tag
Teseum souvenir shop

Kat Teseum x sempat nak beli souvenir sebab masa x cukup.En Jefri dah tunggu kat pintu keluar suruh kami naik bas sebab kami yang terakhir..once again..hu3..so pasrah x sempat nak beli..sedih..

Dalam bas on the way nak gi dinner, JC nak isi masa lapang yang ada before sampai restoran tu..so dia ajak main kuiz..then dia keluarkan teddy bear yang dia beli kat Teseum tadi..hurm pe lagi..memang nak sangat so berusaha jawab soalan dia..I'm the 1st one to get the teddy bear..ha3..hepi sangat..rupa2nya dia nak bagi kat semua orang tapi buat2 cam tanya soalan..hurm x kisahla..asalkan dapat satu sebagai kenangan untuk bawa balik Malaysia..I'll do anything..ha3..

Harini JC cakap kami semua akan makan mushroom steamboat..hurm macam sedap je..yummy!!


Pas habis makan malam kami pun balik ke hotel..malam tu ktorg try nak transfer gambar dari kamera ke pendrive guna komputer kat lobby hotel sebab memory camera dah nak penuh..tapi malangnya setelah berkali2 mencuba resultnya tetap sama..x boleh..hu3, kalau tau baik keluar gi shopping lagi bagus..so malam tu balik bilik and tidur dalam kepasrahan je..esoknya kami kena bangun awal sebab dah nak balik Seoul..so ni malam terakhir kami kat Jeju..mesti sangat merindui angin sejuk kat Jeju and buah limau tangerine-nya yang sangat sedap..esok kena turun awal..JC kata kalu dapat turun pukul 6.30am lagi bagus..malam tu balik bilik packing barang2 sebelum tidur..

No comments:

Post a Comment