Wednesday, 22 February 2012

Korea 2012-Day 5

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Day 5

Destinasi:
#Alpensia ski-resort, Strawberry Farm, Itaewon International Mosque, Itaewon, Check-in Sejong Hotel

Alhamdulillah, macam biasa pagi2 dah dapat morning call..harini pakai special ski-suites yang kami sewa semalam..Perkara yang paling susah sekali adalah nak pakai boots..so saya la yang menjadi tukang pakai boots untuk orang lain..complicated betul..pas siap2 kami pun turun ke lobi..rasa jalan cam robot sebab kasut boots tu..he3..

 Style x ktorg??
Maksu with her suites..

Then, lepas semua dah turun kami pun bergerak ke tempat breakfast kami..Harini kami akan makan mee udong & fish and chip..yummy..pagi2 dah makan banyak..xpe kena ada tenaga nak main salji..Snow wait for us!!..he3..
Ni la menu pagi ni..rasa cam laksa pun ada..
 Aidah dengan makanannya..dia sorg je habis makan semua..hu3

Maksu & Me..

Lepas dah sarapan, kami diberi free-time untuk buat aktiviti masing2..yang main ski kena follow JC..JC jadi trainer dorg..he3..so kami ambik gambar kat luar kedai makan tadi pastu terus masuk kat kawasan ski..wah seluas mata memandang..semua putih..Subhanallah cantik sangat..rasa cam nak guling2 je atas salji tapi orang ramai, so simpan dalam hati je..he3


 Kat luar ski-house
 Hu3..x nampak gambar 3D..
 3 of us..he3
 with opah..
 Peace no war!!
 Kat dalam ski-house
 Area ski-

 wah..dorg dah turun..bestnyer
 sooooooo coooooooldddd!!
 best kalu dapat naik..

 JC tengah train dorg camne nak main ski..
 With Onniee..
Nice view huh..

So kami just tengok je member2 yang main ski..pastu baru terperasan kat sebelah tempat dorg belajar, ada tempat main snow slidder, so kitaorg yang x main ski ni rasa nak main snow slidder ni..dah lama teringin nak main..best sangat..harga untuk 5x slide=10,000W..so kami ambik 5x je..lepas main rasa cam x cukup je 5x..tapi sebab masa yang terhad kami melupakan je hasrat..




 Who will win?
 Yeah, I'm the winner..

 Domino pizza shop..
 Our boots..
 banana & strawberi(talgi) milk..sedap..

@ balcony of our room

So pas naik bilik, kami packing barang & tukar baju..ski suites kena hantar balik kat kedai sewa semalam..on the way nak gi kedai peralatan ski, bas lalu kat kawasan yang penuh dengan "Winter Dried Pollock"..wah seluas mata memandang kot..banyak sangat..

lebih kurang camni la dorg gantung ikan pollock tu..

Pas dah pulangkan semua barang2 ski, kami terus lunch..today menu is Kimchi Dumpling..he3

 Lunch: Kimchi Dumpling

 Jom makan..

Lepas habis makan main2 snow kejap kat luar kedai, rasanya snow tu baru turun and orang x pijak lagi. So kami la yang pijak..best2..ada sorg anak tauke kedai tu selamba je main kat luar x pakai sweater..muka dia dah merah2 dah..ha3..siap main baling snowball lagi..


 Ni la budak korea tu..selamba je..

Dah puas main snow, kami pun bertolak balik Seoul..pasni kami nak gi Strawberry Farm..Disebabkan xde toilet kat situ, so JC akan suruh kin-sannim untuk stop kat R&R on the way nak gi  Strawberry Farm  nanti..So on the way nak gi  Strawberry Farm , snow dah mula turun..mula2 x lebat sangat. Lama kelamaan semakin lebat..dalam hati ni x sabar dah..rasa cam nak suruh kin-sannim tu berhenti kat tepi jalan bagi kitaorg main snow kejap..he3..dalam 10min kemudian, kami singgah di R&R seperti yang dijanjikan oleh JC..Masa tu snow tengah turun lebat sangat..so semua turun ambik gambar..Subhanallah, bertapa cantiknya ciptaan Allah..halusnya snow yang turun tu..pas ambik gambar, semua gi toilet..Then pas keluar toilet balik snow dah berhenti..ala...xpela dapat gak tengok snow turun..he3..

 Kat R&R, nampak x snowflakes..

Perjalanan diteruskan ke Strawberry Farm..sampai je kat sana, kami terus masuk glasshouse tempat dorg tanam strawberi..MasyaAllah besarnya strawberi kat sana..besar lagi dari mulut kita..he3..setiap orang boleh petik 5 biji..so semua mencari strawberi yang merah dan besar..he3..


 Besar kan strawberi!!


Then, kat luar ada jual strawberi bagi sapa2 yang nak bawak balik makan..maksu pun borong banyak..lebih kurang 5 box..kami berdua just beli 2 box je untuk bawak balik..Pas bayar, JC cakap dorg boleh hantar ke airport kalau kita nak bawak balik..awat x cakap awai2..ish JC ni..so pasrah jela..

Destinasi seterusnya adalah Itaewon..kami akan berhenti solat & dinner kat sana..On the way ke Itaewon, salji turun lebat sangat2..1st time dalam hidup dapat tengok snow turun selebat itu..hu3..Sampai je kat Itaewon, salji masih turun dengan lebatnya..so kami terpaksa menempuh snow yang turun dengan sangat lebat untuk ke masjid..so redah jela..but i like..kih3..


 lebat kan snow???
 Aidah struggling in snow

So kami semua meredah salji yang lebat untuk sampai ke masjid..On the way nak gi masjid, ada sorg pakcik pakistan cakap kat saya, "Lucky Malaysia"..dan saya pun balas la.."Yeah"..Alhamdulillah Allah makbulkan doa saya untuk melihat salji turun..satu keajaiban & nikmat yang tidak terhingga bagi saya..melihat kebesaran Yang Esa..dalam 10min berjalan kami pun sampai ke masjid..perkara pertama yang saya fikir adalah toilet..i need to go to the toilet asap..ha3..tapi masuk je toilet masjid rasa hampa sangat sebab kotor..sedih la kenapa tempat ibadah toilet kotor padahal kat toilet2 awam kat luar sana bersih je..

 Maksu & maksu

Inside the masjid:






Outside the masjid..Subhanallah cantik kan..full of snow..








Then pas semua dah solat, kami diberi masa untuk gi shopping sekitar Itaewon sementara menunggu makan malam disediakan..kami diberi masa sehingga jam 6pm..so pe lagi..Jom kita gi shopping..kebetulan maksu pernah gi kawasan tu so kami gi shopping kat mall bawah hotel Hamilton..dapatla shopping pencil case and key-chain..harga kat mall tu boleh tahan mahal..kena pandai bargain..so pe yang dapat kat shopping kat mall tu adalah pencil case=2,000W after bargain (4,000W harga asal). key-chain=10,000W (10set), and wallet=6,000W after bargain (8,000W harga asal)..mahal kot..kat situ je dah habis kat 40,000W.

Lagi 5min sebelum jam 6pm, kami pun balik ke restoran tadi..Indian Muslim Food..sampai2 makanan dah siap terhidang..buffet je..so letak2 barang terus cedok makanan..lapar kot..he3..so ni la pe yang saya makan.. surprisingly..popia kat sana sangat sedap..thumbs up!!




Then pas habis makan kami pun check-in Sejong's Hotel..malam tu penat sangat tapi hepi sebab dapat tengok snow..so kami akan stay kat Sejong Hotel ni selama 3 hari sampai balik Malaysia.."so no need to bring your luggage down",..kata JC..he3..

Our hotel room

No comments:

Post a Comment