Wednesday, 29 February 2012

Korea 2012-Day 8 (last day)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Day 8

Destinasi:
# Gyeongbok Palace, National Folk Museum, Local Shopping mall, Incheon Airport, KLIA..

Today is our last day in Korea..hu3..soooooooo saaaaaaaaad..harini kami akan ke beberapa tempat lagi sebelum ke Incheon Airport..

Last day in Korea..
before check-out Sejong's Hotel

Seperti biasa kami bersarapan di Evergreen Cafe..tapi yang peliknya hari last tu x ambik plak gambar kat cafe tu..hu3 mesti sedih sangat nak tinggalkan Korea..he3..so lepas makan kami bertolak ke Gyeongbok Palace..destinasi terakhir kami..kat sini ada istana diraja yang dibina masa Dinasti Joseon..maksud Gyeongbokgung adalah Palace of Shining Happiness. Nak tau lebih lanjut boleh tanya Mr.Google k..

Bergambar bersama semua trip member & JC

Sebelum ke Gyeongbok Palace, kami ke National Folk Museum dahulu untuk melihat khazanah2 Korea zaman dahulu kala serta peralatan2 tradisional yang digunakan..di bawah antara gambar2 yang sempat diambil dalam National Folk Museum:

Dam catur..guna batu je..
Peralatan menulis 
Alat muzik..ada telefon untuk mendengar bunyi alat2 muzik ini..
Tabib zaman dulu kala..
Keranda..
ni pe ntah..rasanya strategi peperangan kot @ bentuk muka bumi..
Baju persalinan maharaja..
Kitaran bulan..
Kincir air
Pakaian dalam zaman dulu

Ni antara jenis2 rumah mengikut status kedudukan seseorang..

Biasa
Kaya
Sederhana

Makanan Korea..more to cabbage & radish
sempat bergambar kat ruang depan National Folk Village

Then kami bergerak ke Gyeongbok Palace..before tu nampak statue ni..so pe lagi ambik gambar la..so I born on rabbit year..

Rabbit sifu..
Aidah with goat sifu..


Then pas ambik gambar kami masuk entrance Gyeongbok Palace..nak masuk kena bayar tapi xtau berapa sebab JC yang belikan tiket..dah termasuk dalam package..


3 of us in front of King Palace..


masa ni kami berdua dah keluar..so maksu je tinggal kat dalam
Kat luar Gyeongbok Palace

Lepas tu kami singgah di local shopping mall. Untuk sape2 yang nak beli seaweed or souvenir boleh cari kat sini..kami berdua tengok jela sebab duit dah xde..hu3..maksu beli pen mickey mouse untuk anak2 saudara dia..
Local shopping mall

Lepas dah habis shopping kami bertolak ke Incheon Airport..cam x caya je dah nak balik dah..sedey gak la..sebab banyak kenangan kat sini..InsyaAllah ada rezeki nak datang lagi..

Outside Incheon Airport
Inside Incheon Airport
with K.Shireen
with K.Lina & K.Iza
With our lovely tour guide, JC..

Goodbye Korea..see u again..insyaAllah..sedey..hu3..will miss the cold weather & their snow..flight kami berlepas pada pukul 4pm. Sebelum bertolak kami try cari kot2 ada makanan yang boleh dimakan tapi takut la pulak..so tahan je perut smpai dapat makanan dalam flight nanti..

Waiting area before departure..
We luv Apple..
Inside Korean Air

Dalam kul 6pm kami dapat makan malam..menu kami adalah Nasi Briyani Udang Galah..sebab lapar sangat makan dengan penuh berselera..semua makanan licin la..ha3..then dalam kul 8pm dapat makan roti sandwich..tapi x makan pun sebab dah kenyang makan tadi..he3..pe2 pun Korean Air terbaik la..yang paling best rezeki dapat makan aiskrim..mahal kot aiskrim tu, x semua dapat..rezeki kitaorg kot..he3
Jom makan..lapar kot..Nasi briyani udang galah..nyum2..

Alhamdulillah kami selamat mendarat pada pukul 10.15pm waktu Malaysia..baru sampai je dah rindu Korea..hu3..then terus ambik barang..Then bersalam2an dengan semua member2 trip..maknyah dah sampai & menunggu kami untuk balik ke rumah..

Dalam kete, dah buka buah strawberi bagi opah, maknyah & wirdas rasa..hu3 dorg kata sedap sangat..berbaloi la bawak jauh2..he3. Sampai2 umah je terus buka beg agih souvenir yang kitaorg beli..he3. Mak, abah & lida makan sakan buah strawberi yang kami bawa..

So pengalaman mengembara ke Korea memang best & banyak belajar benda baru dari negara orang..pasni kalau ada rezeki..nak jadi tetamu Allah..nak gi ke Tanah Suci pula..tunaikan yang wajib dulu kan..InsyaAllah..

Hope you all enjoy reading my experience in Korea..saya harap dapat membantu sedikit sebanyak informasi tentang Korea..Kalau ada peluang pergilah ke Korea..highly recommended..he3..

No comments:

Post a Comment