Thursday, 29 March 2012

Bulan Mac yang Penuh Dengan Ceritera..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk meneruskan hidup di muka bumi-MU Ya ALLAH..semoga nikmat iman & islam serta nyawa yang Engkau berikan ini tidak melalaikan daku dengan keseronokan dunia..

28 Mac 2012, mencatatkan pelbagai kisah dan cerita. Dalam satu hari yang sama pelbagai perkara berlaku..

1. Pemergian ibu tersayang Prof. Dzolkhifli Omar
2. Ulangtahun kelahiran adikku, aidah yang ke-21
3. Berakhirnya bioassay untuk stage adults

Seperti biasa, pagi2 lagi saya dah bergerak ke glasshouse untuk melakukan rutin harian..perancangan pada hari itu adalah untuk marathon menyiapkan baki treatment yang tinggal iaitu 5 treatment..so that day i 've to collect 500 whiteflies..semput..sigh~~

Pagi tu cuaca mendung & hujan renyai2..nak xnak kena redah gak..dalam hati mohon semoga Allah permudahkan urusan & C70 x semput tengah jalan..Alhamdulillah perjalanan berjalan lancar..disebabkan hujan & still awal pagi lagi so xde sangat orang kat kawasan glasshouse..hanya lagu dari handphone je menemani..so proses menyedut whiteflies pun bermula..dah sedut dalam 400 cam2 (sebab dalam 1 vile ada lebih kurang 20..so dah menyedut lebih kurang 21 vile) berhenti rehat jap sebab dah sakit dada..hu3~~so g siram pokok dulu..then continue back..lebih kurang tinggal 2 vile..tiba2 handphone bunyi..kak ayu call rupanya..suaranya agak cemas & kelam kabut..so saya tanya kenapa..then kak ayu bagitau Ibu Prof meninggal..and semua staf lab & pejabat dah gi..so kak ayu ajak saya gi sekali..terkejut sangat..patut la pagi tu cuaca mendung & hujan renyai2..

Sementara menunggu kak ayu sampai saya cepat2 habiskan untuk sedut lagi 2 vile yang berbaki..Alhamdulillah sempat collect & settle siram pokok..bila kak ayu sampai je kitaorg terus gerak ke rumah prof..dah la kami berdua pakai t-shirt & seluar je..nak balik x sempat dah..so redah jela..hu3..

Sampai2 je..orang dah ramai dah..kami  berdua paling last sampai kot..kami terus masuk & cari orang2 pejabat..nasib nampak dorg kat dalam..rupa-rupanya..jenazah dah dimandikan..cuma tunggu nak disolatkan je..then beberapa minit kemudian jenazah diangkat ke surau berdekatan untuk disolatkan..sebelum jenazah diangkat prof mewakili keluarganya memohon maaf bagi pihak arwah ibunya..kedengaran sebab dalam nada Prof..~Semoga Arwah ditempatkan bersama2 dengan orang2 yang beriman & soleh..amin..~

Then kami x ikut g solat sebab banyak keje lagi menanti kat lab..tapi perut terasa lapar..so saya pun ajak kak ayu singgah MFC (Muzdalfa Fried Chicken, Bangi)..x senonoh kan, balik ziarah orang meninggal terus singgah makan..tapi memikirkan keje yang banyak menunggu so kena isi perut gak..

MFC cawangan bangi

My menu..Combo Meal 1+ Zee Burger

Pas perut dah kenyang, kami terus balik ke UPM..sampai ke glasshouse dah kul 12.30pm, terus kemas barang & bertolak ke Agribio..hujan masih turun renyai2..moga2 C70 x buat hal..sampai je lab dah kul 1.15pm..so gi solat dulu then baru start keje..last2 start eksperimen kul 2.15pm..disebabkan treatment berganda..so eksperimen memakan masa selama 3-4jam..sebab nak tunggu daun kering..

Alhamdulillah, semua keje siap jam 5.15pm..so balik bilik terus flat~~penat..hu3..so tamatlah satu objective projek..toxicity to adults..pasni proceed untuk nymph bioassay plak..long way to go..bulan mei dah kena complete semua sebab bulan jun dah kena present final..hu3 takutnya..doakan saya dapat buat yang terbaik..amin..

So malam tu baru la teringat that day was my sis birthday..so just wish by sms..Sanah helwah to my sis..semoga dipermudahkan segala urusan, dimurahkan rezeki..serta menggunakan umur yang Allah kurniakan dengan menperbanyakkan ibadat kepada-NYA..sebab dah x larat ingat nak tido awal tapi malam tu ada movie best plak..last2 tido kul 12am..satu hari yang sangat panjang~~

Ha3..banyak plak berleter..pe pun satu peringatan buat diri ini & sahabat2..sesungguhnya setiap yang bernyawa pasti akan mati..cuma kena bersiap sedia dengan amalan2 yang akan menemani kita di kubur nanti..ada 3 benda yang akan menghantar kita ke kubur iaitu harta, amalan & keluarga dan yang hanya akan kekal bersama dengan kita adalah amalan serta doa anak2 yang soleh..Jadi banyakkan amalan dan yang penting jangan tinggal solat & membaca Al-Quran..peringatan untuk diri sendiri jugak..

No comments:

Post a Comment