Monday, 16 April 2012

Jalan2 Cari Makan...=p

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang...

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas di atas bumi-MU Ya Allah..semoga aku tergolong dalam golongan hamba-hamba-MU yang bersyukur..

Alhamdulillah harini ada sedikit masa lapang untuk update blog..dah masuk pertengahan bulan April dah..cepatnya masa berlalu..nanti tup..tup dah masuk bulan Mei..Ya Allah cepatnya masa berjalan..tarikh untuk seminar pun dah semakin dekat..biasanya seminar diadakan setelah tamat sem tapi sem ni seminar diadakan masa "study week"..huh!! Ya Allah permudahkan segala urusanku.. abstrak kena submit 21 Mei ni dan seminar akan berlangsung pada 4, 5 & 6 Jun ni..debaran makin terasa..

Last week baru balik bercuti dengan family..dah lama x bercuti ngan family..last masa final year degree..hampir 2 tahun dah..kami bercuti ke Pantai Timur..destinasi pertama kami adalah Terengganu..then kami ke Kelantan..Disebabkan saya dah selalu gi Terengganu so dah familiar tempat2 kat Terengganu..Kali ni gi Terengganu saya yang jadi tour guide kat sana..kami stay di Hotel Sri Tanjung(HTS)..tempat yang selalu saya stay bila kena gi teman Kak Ayu ambik sampel..Alhamdulillah kami dapat bilik VIP (sebelum ni xtau pun bilik VIP ni wujud kat Hotel Sri Tanjung..ha3 )..harga berpatutan..hanya RM140 semalam..Masa mula2 sampai kat bilik HTS ni terkejut kot sebab bilik dia sangat besar..ada 2 katil Queen-size and 1 katil single-size..so semua dapat tido atas katil..pastu dah la katil sorang satu, ada lagi ruang tempat tengok TV dengan view mengadap laut..memang VIP betul la..Alhamdulillah mak & abah sangat berpuas hati..risau gak takut2 diorang x selesa..malam tu saya bawa gi makan kat kedai seafood bawah jambatan yang terletak kat tepi sungai Terengganu..rasanya tempat tu hanya orang tempatan je yang tahu..memang order sakan la..dalam hati risau gak takut mahal tapi bila bayar memang terkejut sebab murah kot..dah la order banyak..(he3..sebelum ni setiap kali datang makan kat situ orang yang belanja..=) )

Masjid Terapung..singgah solat Zohor disini..

Esoknya kami check-out HTS & jalan2 kat Pasar Payang..borong keropok..penuh bonet kete..habis shopping terus bertolak ke Kelantan plak..perjalanan mengambil masa lebih kurang 3 jam juga.. sampai2 kami gi makan kat Yati Ayam Percik..pastu pas makan terus gi check-in hotel. Kat kelantan kami stay kat Hotel Ridel (HR)..tapi yang sakit atinya sebab masa kami sampai staf kat situ kata bilik x siap kemas lagi padahal jam dah kul 3pm..sepatutnya kami dah boleh check-in kul 2pm..dah la cuaca panas tambah plak dengan panas hati..sabar jela..kami ambik family-room.. condition bilik ok cuma x nampak dunia..rasa cam dok dalam kotak je..hu3..yang bestnyer, bilik tu dapat Wifi..laju plak tu..=)..malam tu kami just beli makanan & makan kat bilik hotel..malam tu makan "Nasi Kukus" yang memang famous kat Kelantan ni..so sape2 yang gi Kelantan jangan lupa makan nasi kukus ni..memang sedap!! 

Pekan Kota Bahru

Kami stay di Kelantan selama 2 hari..hari kedua kat Kelantan kami gi Pasar Siti Khadijah.. Disebabkan bonet kete dah penuh just window-shopping jela..Malam tu aidah belanja makan kat Restoran Syam..okla makanan dia..harga pun agak mahal. 

 Meja kami..meja no.26@ Restoran Syam..

 Mak & Abah..

Steady tunggu makanan sampai..Lapar!!

So conclusion, gi Pantai Timur ni jalan-jalan cari makan je..he3..Dalam kete mak cakap, "pasni kita xyah gi Kelantan dah sebab dah x best cam dulu..makan pun mahal..barang2 pun mahal..Pasni kita gi Terengganu jela. Makan pun sedap, hotel pun murah & selesa". Thanks to me! Saya telah mengubah persepsi mereka terhadap Terengganu..ha3..tapi hakikatnya..memang dah terbalik..makan kat Terengganu murah lagi sebab saya incharge untuk makanan..bujet makan kat Terengganu jauh lebih murah berbanding Kelantan..itulah kesimpulannya..

Wah banyak betul berleter..tadi cakap pasal projek pastu tiba2 tukar tajuk jadi cite gi bercuti.. Alhamdulillah harini dapat kol dari Nita..terima kasih kepada Maxis kerana memberi kredit percuma untuk kami bersembang..he3..dah lama kot x sembang..berlakulah sesi meluahkan perasaan..kesian Nita kena dengar saya berleter.."Thanks my friend because always be there when I need u.. Alhamdulillah.. Thanks Allah for giving me a friend like her"..

Okla dah x larat dah..nak tido..esok banyak keje yang menanti..Ya Allah semoga hari esok lebih baik dari hari ini..AMIN..please pray for my success..Semoga Allah mempermudahkan segala urusan anda semua..



No comments:

Post a Comment