Saturday, 9 June 2012

Singapore Trip (Part 2)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Destinasi:
-Sentosa Island
-Song of the Sea (performance)
-going back to KL

Ok sambungan dari Part 1, Selepas semua dah naik bas kami ke destinasi seterunya iaitu Sentosa Island..tempat ni sangat la besar..1 hari memang x cukup..macam kami separuh hari apatah lagi..so pergi mana yang sempat jela..dekat dengan Sentosa Island ni juga dekat dengan Singapore Universal Studio..

Perjalanan dari Arab Street ke Sentosa Island hanya memakan masa selama lebih kurang 20 minit je..Kami diberi flyers oleh tour guide kami..kami akan diberi masa sehingga jam 8pm. Pastu kami kena berkumpul untuk tengok performance 'Song of The Sea'..So sampai2 je kami terus dibawa ke entrance dan dilepaskan bergerak mengikut haluan masing2.. 


 Entrance ke Sentosa Islands

 Bangunan Ifly Singapore..sape2 yang teringin nak terbang boleh la try..he3
 Rehat kejap..panas sebab dekat dengan laut..

Kat sini ada disediakan perkhidmatan trem ke certain2 tempat..so kami ambk keputusan naik tengok keadaan dulu then baru decide nak ke mana..Ni antara gambar2 yang diambil masa kat atas trem..






 Siloso Beach..x sempat pergi pun..hu3

 My sis and I riding on the trem..

Lepas trem tu patah balik ke tempat asal, kami turun and tengok maps untuk nak gi ke Merlion Tower..on the way nak ke sana sangatla menarik pathway yang disediakan..ni antara gambar-gambar yang diambil disekitar kawasan Sentosa Island..




 Pemandangan dari atas..


 Macam dalam fairytales..





 Otw to The Merlion 



 Singgah kat The Merlion Cafe minum mocha..

 Sejuk je kat sini..The Merlion



 The Merlion behind me..


 Rabbit Trail..

Then kami tengok maps untuk ke Cable Car..agak jauh jugak la sebab ia terletak di puncak..pemandangan kat atas sangat cantik..mula-mula nak naik Tiger Sky Tower, tapi nasib tak baik sebab under maintanence..so terus tukar plan naik Cable Car..charge yang dikenakan untuk adalah 29SGD..tapi memang berbaloi..dapat tengok pemandangan yang sangat cantik dari atas cable car.


 muka ketaq..gayat kot..he3


Sampai kat puncak dapat free cupcakes and drink..rehat sebentar menikmati pemandangan kat atas..nice view..





On the way nak turun bawah nampak "Propose Cable Car"..ada event pe ntah kat atas tu masa kami naik..

 Sentosa Boardwalk


 Universal Studio
 Universal Studio

Sampai je kat bawah ambik gambar kat Tiger Sky Tower, x dapat naik ambik gambar pun jadi la..hu3


 Images of Singapore..lebih kurang cam muzium la..

 Lampu dah dipasang..dah nak malam..
 Dah senja..

 Cantik sebab lampu dah mula dipasang


Kemudian kami terus ke tempat berkumpul untu tengok 'Song of The Sea'..tunggu punya tunggu xde jugak orang rupa2nya kena pergi kat pintu masuk belakang..masa tu orang dah ramai..so berasak2 la..



 Kat luar pintu masuk 'Song of The Sea'
 'Song of The Sea' performance..the best!!

Dalam pukul 9.30pm persembahan tamat dan kami berkumpul. Kemudian kami bergerak ke bas dan bertolak balik ke Malaysia..kami singgah di R&R 2nd Link untuk solat jama' maghrib & isyak.Kemudian bertolak balik ke KL.



 Sepanjang perjalanan balik ke KL saya tidak dapat melelapkan mata kerana pakcik bas tu bawak laju sangat sampai beberapa kali saya terjaga sebab bas bergoyang..macam nak terbalik pun ada..Alhamdulillah pukul 3am kami selamat sampai di UKM..lepas ni xnak ikut trip ni dah..bahaya la driver tu bawak laju sangat..rasanya banyak kali kot bas tu cam nak terbabas..dalam hati ni berdoa je moga2 Allah selamatkan perjalanan..pe pun satu pengalaman yang menarik..melihat negara orang kan..

Hope u all enjoy reading my experience..
Wallahualam..

No comments:

Post a Comment