Monday, 31 December 2012

ThE EnD oF Year 2012...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum & apa khabar semua..Alhamdulillah harini diberi sedikit ruang masa untuk meng'update' blog..wah3 dah lama tak update..rindu sangat nak update blog tapi kerana kekangan masa so terpaksa la pasrah..Alhamdulillah & setinggi2 kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi kerana masih meminjamkan nyawa & kehidupan dunia yang hanya sementara ini kepada insan yang lemah ini..

Okla, as we all know (ceh3..), today is the last day for this year of 2012..31 Dec 2012. Sekejap je kan masa berjalan..tup2..dah nak masuk tahun baru dah..Alhamdulillah a lot of good and sad things were happened along this year. Alhamdulillah saya dapat menempuh tahun ini dengan baik berkat kekuatan yang diberikan oleh Ilahi serta sokongan dari keluarga & sahabat handai. Menyingkap peristiwa sepanjang 2012:


  • Jan-Feb: Celebrating my 25th birthday and the meaningful present was went to Korea..Mengembara ke bumi Korea Selatan. Melawat ke Jeju Island dan sekitar Seoul.
  • Mac     : Opah diserang minor strok..Pemergian ibu prof dzol...boleh dikatakan bulan Mac ni adalah bulan kedukaan..T.T ,Kembali meneruskan perjuangan sebagai seorang pelajar master..(rearing whiteflies, siram pokok & tanam pokok adalah rutin harian saya..he3). 
  • April    : Bercuti bersama keluarga ke pantai timur (T'ganu & Kelantan), Run adult bioassay for 6 treatment formulations and manage to finish it at the end of the month..Alhamdulillah =)
  • Mei     : Struggling to finish all the analysis and submit abstract for final presentation in June. Maksu, opah, ayahngah berangkat ke Makkah..
  • Jun      : At last, presenting final presentation for my master ..Alhamdulillah dapat buat yang terbaik berkat doa mereka di Makkah..
  • Julai-Ogos: Start planting the brinjal and rearing the whiteflies for last experiment; nymph bioassay and spreading coefficient.
  • Sept-Okt : Along E-Day, Finished my nymph bioassay..masa yang paling tegang sebab dah kekurangan masa.
  • November: Writing thesis..thanks to Dr.Mahbub for checking my thesis before sent it to prof..hu3
  • Disember : International Seminar on Insects 2012 (ISoI) and won consolation prize for poster awards (Alhamdulillah..so happy)..Sent complete thesis to prof..hope that there is not much correction that i've to do..he3


Wah..kalau ikutkan rasa cam sekejap je masa berjalan..but there's so many things happened within this year...so azam & planning tahun depan pe plak ye..hu3..

InsyaAllah azam tahun depan, 


1. Menjadi hamba, anak, pelajar yang solehah, bertaqwa dan istiqamah dalam melakukan sesuatu.
2. nak buat yang terbaik kalau dapat further study
3. Baiki diri, apa2 yang kurang pada diri..semoga amal ibadah meningkat seiring peningkatan usia..
4. Mencari pemilik tulang rusuk kiri..(ha3..InsyaAllah..moga2 dipertemukan jodoh yang soleh yang dapat memimpin diri ini menjadi hamba yang solehah =)..)
5.InsyaAllah jika tiada aral melintang, meneruskan pengembaraan ke bumi Korea sekali lagi..
6. Buat yang terbaik dalam apa jua bidang yang diceburi..

Kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Akhir Tahun 2012 & Selamat Tahun Baru 2013 Masihi..seelok2nya kita dah berazam masa Awal Tahun Hijrah 1434H..Saya doakan sahabat2 & adik2 semua berjaya dalam apa jua yang bidang yang diceburi serta semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita semua..InsyaAllah..Selain itu, jangan kita lupakan saudara2 kita di Palestin, Syria dan saudara2 islam yang lain yang ditindas..semoga umat Islam bersatu padu..Allahuakbar!



Wednesday, 5 December 2012

International Symposium On Insects (ISoI)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas & menghirup udara dibumi-Mu Tuhan..Alhamdulillah diberi kesempatan masa untuk update blog..hu3 dah lama tak berpeluang nak update, cuma dapat baca je..harini ada sedikit masa sebelum tidur..nak share story sikit pasal seminar yang baru berakhir semalam..

Saya baru je habis mengikuti seminar "International Symposium on Insects: Insect, Human & Environment yang berlangsung pada 3-5 Dec 2012 di Mines Wellness Hotel, KL, Malaysia.. Alhamdulillah banyak ilmu yang dapat sepanjang seminar yang berlangsung selama 2 hari..Peserta yang mengikuti seminar ini terdiri daripada pelbagai negara antaranya US, UK, Korea, Brazil, India, Bangladesh, Filipina dan banyak lagi. Walaupun terdiri daripada pelbagai bangsa dan negara, kami datang dengan satu tujuan & matlamat: because of 'SERANGGA' or INECTS and we are entomologists..

International Symposium on Insects 2012

Kali ini saya menyertai seminar ini sebagai seorang "Poster Presenter" dengan membentangkan tajuk projek master saya. Sebelum ni, saya gunakan projek degree tapi kali ni guna projek master, so bersemangat sikit..he3. So pagi tu dah bangun seawal 6pg dah terus  gerak ke hotel pada jam 7.00am sebab dalam tentatif tulis pendaftaran kul 7.30am. Tapi sampai2 takleh daftar lagi.perut dah lapar so kami bertiga gi sarapan dulu. 

Opening ceremony membuka tirai seminar dan kemudian bermulalah seminar..Alhamdulillah banyak info dan ilmu baru yang dapat..so ada idea sikit nak top-up dalam thesis..he3..pagi tu ahya terlibat dalam oral presentation..so kami yang just present poster bagi support jela..hu3

 3 of us before the opening ceremony..

 Ahya presenting her oral presentation..

2nd day seminar, before lunch saya dapat tau yang poster saya dapat 'Consolation Prize'..hanya 5 best poster akan terpilih pada seminar kali ini untuk mendapat anugerah..and one of my friend, Dee (in the pic) won the 1st prize or in other words 'the Best Poster Awards'..congratulation to her. Alhamdulillah, semua ni rezeki dari Allah..memang tak aspect pun nak menang sebab seminar ni international level..pe pun saya bersyukur at least dapat banggakan prof and my parents..

my poster =)

took pic with 'the best poster awards'..=) and the owner of the poster

So masa high-tea and closing ceremony, ada penyampaian hadiah untuk 5 Best Poster..Alhamdulillah merasa jugak naik pentas..he3..ingatkan dah tua2 ni takde dapat naik pentas dah.=) 

 Consolation prize-from Maznah from UPM (fac of forestry)

  Consolation prize-'me'-from UPM (fac. of agriculture)

 3rd best poster - Bruno from Brazil
2nd best poster- Jena from Philiphines

 1st best poster awards-Dee from UPM (fac. of forestry)

 These are the certificate and prize I got from the Consolation Prize of Poster Awards..

Ha3..takde pe sangat nak cite pun..saja je nak share..1st time in my postgraduate time experience to get such awards..pe pun sangat2 bersyukur..

Kla, before nak tutup tirai jom sama2 kita panjatkan doa untuk keselamatan saudara2 kita di bumi Palestin, Syria & Mesir. Moga Allah memberi kemenangan kepada para mujahidin di sana. Semoga Allah satukan hati2 pemimpin2 Islam di dunia membantu saudara2 kita dan menentang kekejaman Israel & sekutunya. Dan semoga Allah membalas kejahatan Yahudi Laknatullah, rejim zionis serta sekutu2nya..aamin..