Wednesday, 5 December 2012

International Symposium On Insects (ISoI)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah..masih diberi peluang untuk bernafas & menghirup udara dibumi-Mu Tuhan..Alhamdulillah diberi kesempatan masa untuk update blog..hu3 dah lama tak berpeluang nak update, cuma dapat baca je..harini ada sedikit masa sebelum tidur..nak share story sikit pasal seminar yang baru berakhir semalam..

Saya baru je habis mengikuti seminar "International Symposium on Insects: Insect, Human & Environment yang berlangsung pada 3-5 Dec 2012 di Mines Wellness Hotel, KL, Malaysia.. Alhamdulillah banyak ilmu yang dapat sepanjang seminar yang berlangsung selama 2 hari..Peserta yang mengikuti seminar ini terdiri daripada pelbagai negara antaranya US, UK, Korea, Brazil, India, Bangladesh, Filipina dan banyak lagi. Walaupun terdiri daripada pelbagai bangsa dan negara, kami datang dengan satu tujuan & matlamat: because of 'SERANGGA' or INECTS and we are entomologists..

International Symposium on Insects 2012

Kali ini saya menyertai seminar ini sebagai seorang "Poster Presenter" dengan membentangkan tajuk projek master saya. Sebelum ni, saya gunakan projek degree tapi kali ni guna projek master, so bersemangat sikit..he3. So pagi tu dah bangun seawal 6pg dah terus  gerak ke hotel pada jam 7.00am sebab dalam tentatif tulis pendaftaran kul 7.30am. Tapi sampai2 takleh daftar lagi.perut dah lapar so kami bertiga gi sarapan dulu. 

Opening ceremony membuka tirai seminar dan kemudian bermulalah seminar..Alhamdulillah banyak info dan ilmu baru yang dapat..so ada idea sikit nak top-up dalam thesis..he3..pagi tu ahya terlibat dalam oral presentation..so kami yang just present poster bagi support jela..hu3

 3 of us before the opening ceremony..

 Ahya presenting her oral presentation..

2nd day seminar, before lunch saya dapat tau yang poster saya dapat 'Consolation Prize'..hanya 5 best poster akan terpilih pada seminar kali ini untuk mendapat anugerah..and one of my friend, Dee (in the pic) won the 1st prize or in other words 'the Best Poster Awards'..congratulation to her. Alhamdulillah, semua ni rezeki dari Allah..memang tak aspect pun nak menang sebab seminar ni international level..pe pun saya bersyukur at least dapat banggakan prof and my parents..

my poster =)

took pic with 'the best poster awards'..=) and the owner of the poster

So masa high-tea and closing ceremony, ada penyampaian hadiah untuk 5 Best Poster..Alhamdulillah merasa jugak naik pentas..he3..ingatkan dah tua2 ni takde dapat naik pentas dah.=) 

 Consolation prize-from Maznah from UPM (fac of forestry)

  Consolation prize-'me'-from UPM (fac. of agriculture)

 3rd best poster - Bruno from Brazil
2nd best poster- Jena from Philiphines

 1st best poster awards-Dee from UPM (fac. of forestry)

 These are the certificate and prize I got from the Consolation Prize of Poster Awards..

Ha3..takde pe sangat nak cite pun..saja je nak share..1st time in my postgraduate time experience to get such awards..pe pun sangat2 bersyukur..

Kla, before nak tutup tirai jom sama2 kita panjatkan doa untuk keselamatan saudara2 kita di bumi Palestin, Syria & Mesir. Moga Allah memberi kemenangan kepada para mujahidin di sana. Semoga Allah satukan hati2 pemimpin2 Islam di dunia membantu saudara2 kita dan menentang kekejaman Israel & sekutunya. Dan semoga Allah membalas kejahatan Yahudi Laknatullah, rejim zionis serta sekutu2nya..aamin..

No comments:

Post a Comment