Monday, 31 December 2012

ThE EnD oF Year 2012...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum & apa khabar semua..Alhamdulillah harini diberi sedikit ruang masa untuk meng'update' blog..wah3 dah lama tak update..rindu sangat nak update blog tapi kerana kekangan masa so terpaksa la pasrah..Alhamdulillah & setinggi2 kesyukuran dipanjatkan kepada Ilahi kerana masih meminjamkan nyawa & kehidupan dunia yang hanya sementara ini kepada insan yang lemah ini..

Okla, as we all know (ceh3..), today is the last day for this year of 2012..31 Dec 2012. Sekejap je kan masa berjalan..tup2..dah nak masuk tahun baru dah..Alhamdulillah a lot of good and sad things were happened along this year. Alhamdulillah saya dapat menempuh tahun ini dengan baik berkat kekuatan yang diberikan oleh Ilahi serta sokongan dari keluarga & sahabat handai. Menyingkap peristiwa sepanjang 2012:


  • Jan-Feb: Celebrating my 25th birthday and the meaningful present was went to Korea..Mengembara ke bumi Korea Selatan. Melawat ke Jeju Island dan sekitar Seoul.
  • Mac     : Opah diserang minor strok..Pemergian ibu prof dzol...boleh dikatakan bulan Mac ni adalah bulan kedukaan..T.T ,Kembali meneruskan perjuangan sebagai seorang pelajar master..(rearing whiteflies, siram pokok & tanam pokok adalah rutin harian saya..he3). 
  • April    : Bercuti bersama keluarga ke pantai timur (T'ganu & Kelantan), Run adult bioassay for 6 treatment formulations and manage to finish it at the end of the month..Alhamdulillah =)
  • Mei     : Struggling to finish all the analysis and submit abstract for final presentation in June. Maksu, opah, ayahngah berangkat ke Makkah..
  • Jun      : At last, presenting final presentation for my master ..Alhamdulillah dapat buat yang terbaik berkat doa mereka di Makkah..
  • Julai-Ogos: Start planting the brinjal and rearing the whiteflies for last experiment; nymph bioassay and spreading coefficient.
  • Sept-Okt : Along E-Day, Finished my nymph bioassay..masa yang paling tegang sebab dah kekurangan masa.
  • November: Writing thesis..thanks to Dr.Mahbub for checking my thesis before sent it to prof..hu3
  • Disember : International Seminar on Insects 2012 (ISoI) and won consolation prize for poster awards (Alhamdulillah..so happy)..Sent complete thesis to prof..hope that there is not much correction that i've to do..he3


Wah..kalau ikutkan rasa cam sekejap je masa berjalan..but there's so many things happened within this year...so azam & planning tahun depan pe plak ye..hu3..

InsyaAllah azam tahun depan, 


1. Menjadi hamba, anak, pelajar yang solehah, bertaqwa dan istiqamah dalam melakukan sesuatu.
2. nak buat yang terbaik kalau dapat further study
3. Baiki diri, apa2 yang kurang pada diri..semoga amal ibadah meningkat seiring peningkatan usia..
4. Mencari pemilik tulang rusuk kiri..(ha3..InsyaAllah..moga2 dipertemukan jodoh yang soleh yang dapat memimpin diri ini menjadi hamba yang solehah =)..)
5.InsyaAllah jika tiada aral melintang, meneruskan pengembaraan ke bumi Korea sekali lagi..
6. Buat yang terbaik dalam apa jua bidang yang diceburi..

Kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Akhir Tahun 2012 & Selamat Tahun Baru 2013 Masihi..seelok2nya kita dah berazam masa Awal Tahun Hijrah 1434H..Saya doakan sahabat2 & adik2 semua berjaya dalam apa jua yang bidang yang diceburi serta semoga Allah mempermudahkan segala urusan kita semua..InsyaAllah..Selain itu, jangan kita lupakan saudara2 kita di Palestin, Syria dan saudara2 islam yang lain yang ditindas..semoga umat Islam bersatu padu..Allahuakbar!



No comments:

Post a Comment