Tuesday, 30 July 2013

VIVA VOCE MASTER..Tamat SudaH Satu PerJalanAn..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t..
Apa khabar sahabat-sahabat semua..semoga sahabat semua berada didalam Lindungan-Nya..Salam Ramadhan Al-Mubarak..harini dah bermula fasa ke-3..10 malam terakhir..iaitu misi mencari Lailatul Qadr..jom sama-sama tingkatkan amalan kepada Allah..

Alhamdulillah setelah lebih kurang 7 bulan menyepi..akhirnya baru dapat nak tulis balik kat blog ni..rindu sangat..Dalam tempoh masa 7 bulan ni macam-macam dah berlaku..and the most biggest thing happened was my Master defense...Banyak lagi faktor yang menyebabkan tak dapat update antaranya:

Bulan 2: struggling untuk submit thesis
Bulan 3: minor operation on the back of my shoulder because of Atheroma cyst..
Bulan 4: Rehat kat rumah hampir 2 minggu sampai luka operation sembuh..tapi sampai sekarang still rasa                    sakit..tapi Alhamdulillah dipermudahkan untuk operate.
Bulan 5-6: work as RA under prof..sementara tunggu viva..
Bulan 7: at last, I got a call from GSO and got the date for my Viva Voce..(after waiting about 5 month..can you imagine do I still remember what I;ve been doing last 5 month ago)..So for 2 weeks, I'm struggling study all the terms and anything about my research..and I'm a bit confident that I can do well in defense of my research..

Alhamdulillah pada 29 Julai 2013, jam 9 am bertempat di Bilik Viva 5, SGS UPM, saya bertarung selama 2 jam untuk lulus dalam McS defense..disertai 2 orang internal examiner dan chairman, and my supervisor..external tak datang (sebenarnya syukur sangat sebab dia tak datang..sebab external examiner ni terkenal sebagai "killer examiner"..kalau tak lagi tragik kot..)..

Sebelum "pertempuran" berlaku di bilik Viva 5, saya bergerak dari rumah..so better gerak awal supaya tak kelam kabut..So pagi-pagi dalam pukul 7.40am dah gerak dari umah (gigih tak..)..then sampai kat sana dalam pukul 8.20am..tapi dalam pukul 8.30am baru dibenarkan masuk ke dalam bilik Viva tu..kat luar bilik tu dah ada siap tampal nama candidate yang akan present pada hari tu..

Sementara tunggu semua examiner, chairman dan supervisor sampai, saya pun prepare la apa yang patut..siap-siap buka slide dan test run takut hang pulang masa present nanti..pastu dah settle baca sikit doa dan ayat-ayat Al-Quran untuk tenangkan jiwa yang tengah nervous sangat..Rasa cam ada bom yang tunggu masa je nak meletup dalam dada ni..boleh bayangkan tak betapa takutnya..dah la tak tahu sape examiner..hu3

 My stuff..

 Bilik Viva 5..macam bilik meeting pun ada..

My slide presentation..

Dalam pukul 9am internal examiner sampai..then the chairman followed by my supervisor and lastly the second internal examiner.. external examiner tak datang..ada hal kot or maybe sebab jauh..So setelah semua sampai, saya diminta untuk keluar dari bilik sekejap untuk examiner berbincang..masa kat luar tu memang dah rasa gemuruh sangat.. Allah je tahu camne rasanya...kemudian saya dipanggil masuk semula dan examiner suruh "cut" certain slide..just terang tajuk, objective dan terus ke experiment and method..

Lepas dah settle present..mulalah sesi soal jawab..I don't know why..masa examiner tanya soalan saya rasa cam totally lost dan tak ingat satu pun benda yang saya dah baca..KOSONG..jawab pun merapu je sampai berubah muka supervisor saya..masa tu dalam hati ni hanya boleh berdoa sahaja.. what can I do?? at last my supervisor helped to answer all the question ..dalam dada ni dah rasa berat sangat sebab saya tau semua benda tu tapi saya tak boleh jawab and explain pada examiner dan sampai ada examiner cakap :"betul ke you yang buat semua projek ni"..apa yang anda rasa kalau orang cakap macam tu kat anda padahal I'm struggling about 2 and half year to finish my research..mulut ni cam terkunci and suddenly my confident level dropped from 100 to -100..so setelah lebih 2 jam, akhirnya saya disuruh keluar untuk examiner discuss sama ada nak bagi pass or fail?

Masa kat luar, saya duduk termenung seorang diri..memikirkan nasib..saya redha apa sahaja keputusan..dalam dada ni dah sebak dan berat sangat..memang dok tahan air mata je..setelah lebih kurang 5 minit saya dipanggil masuk semula, once I sit on my chair, air mata jatuh dengan lajunya belum sempat chairman nak umumkan result..Do u know why I'm crying? Not because I'm afraid that I'm  fail but because of myself..geram dengan diri sendiri..but others thought that I cried because I afraid that I'll  fail..

Alhamdulillah I pass my viva and they ask me to choose minor or major correction..so because of time factor I chose major..so I have 2 month to improve and corrected my thesis..So here I am, struggling to finish my thesis..please pray for my best..

So nasihat saya kepada sesiapa yang nak Viva:
  1. Pastikan anda tahu kenapa anda buat setiap eksperimen walaupun benda tu nampak cam tak significant di mata kita (eg: kenapa kita test pada suhu X or suhu Y..we have to find the reason, dont just follow the methods)
  2. Talk confidently although you are not very sure.(.honestly I'm very lack of confident..sampai ada examiner bagi nasihat supaya lebih confident because its your research and your are expert in that field)
  3. For muslims, banyakkan berdoa dan solat hajat..pertolongan Allah memang tak disangka-sangka (eg in my case, external examiner yang memang killer examiner tak dapat datang, 2ndly, walaupun banyak soalan tak dapat jawab, Alhamdulillah supervisor banyak tolong terangkan balik..kalu ikutkan memang supervisor takleh bersuara dan tolong student dia..but in my case the examiner themself ask for Prof explaination..walaupun banyak kata-kata pedas diterima..terima jela..)
  4. Make sure your references is recent references..and learn how write your references..jangan ambil remeh sebab saya banyak kena hentam sebab references tak up-to date dan berterabur..satu pengajaran untuk saya.
  5. Pastikan dah khatam thesis tu sampai dah hafal muka surat mana nak cari dan fahamkan setiap apa yang anda tulis so when someone argue about your work you can fight back by giving them right explaination.. 
  6. Ready physically and mentally..the most important thing..or you will end up by crying just like me..^-^
  7. Lastly, writing thesis thoroughly..explain briefly..don't expect examiners knows everything..sometimes its not their field..just like mine, I'm doing on formulation and they didn't understand every single thing because I just explain simply what I understand without others understanding..
So saya harap tips dan pengalaman yang saya kongsikan ini dapat membantu sahabat-sahabat yang akan menghadapi Viva ..all da best




Jom sama-sama kita memburu Lailatul Qadr dan semoga kita dikurniakan keampunan dan rahmah dari Allah..^_^..