Tuesday, 24 September 2013

Seoul Korea Summer 2013: Day 5

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum w.b.t

InshaAllah saya continue untuk Seoul Korea Summer 2013: Day 5. Selamat Membaca!

............................................................................................................................................

Date: 26 August 2013, Monday
Tourguide: Sugu

Venue:
Namdaemun Market
Myeondong

Selamat pagi Seoul!

Pagi ni bangun dengan senyum lebar sebab today is "Shopping Day"..Yeay! Misi untuk mengempiskan wallet..hehe..

Seperti biasa, sarapan pagi kami harini mestilah roti+sardin+sambal ikan bilis+peach tea (bosan je kan menu asyik sama je kan..huhu..syukur la ada makanan gak). Ok pas dah sarapan & mandi kami bersiap-siap untuk keluar pergi shopping. Plan harini adalah ke Namdaemun, kemudian ke Dongdaemun dan akhir sekali ke Myeondong.. Hari Shopping Sedunia la harini kiranya..hehe..

Ok seperti biasa kami janji dengan tourguide kami kul 9am. Tapi disebabkan dia naik bas dan tersekat dalam jam so lambat la sikit sampai. Last-last kami suruh dia tunggu kat Jongno-3(Sam)-ga Station so dapat jimat masa sikit daripada dia dok patah balik ambik kami kat guesthouse (boleh tak bujet dah terer sangat jalan ke subway..hu3..tapi kalau tak ingat gak pelik jugak sebab tiap-tiap hari naik kat subway sama kan..ha3). Lupa plak nak introduce tourguide kami harini. Nama dia Sugu dari Seoul National University dan seperti biasa geng-geng diorang jugak tapi yang lain sikit dia ni Indian..tapi semalam masa jalan dengan Israq dia kata Sugu ni ok je dan senang ngam dengan diorang..so kami bujet ok la tu kan..So OK la..hukhuk..

So berjalan la kami ke Jongno-3(Sam)-ga Station dan bila kami sampai dia takde pun lagi. So menunggu la kami dan handphone saya plak nampak je canggih tapi sampai kat negara orang takleh guna plak. Dahla saya ni leader untuk group ni so dah jadi masalah. Tak leh nak contact Sugu. So tawakal je supaya Sugu tu jumpa kami..Alhamdulillah dalam kul 9.45am camtu dia sampai..huhu lambat jugak la..

Subway station; Jongno-3(Sam)-ga -->Namdaemun-->Myeondong-->Jongno-3(Sam)-ga 

Then kami terus turun untuk ke destinasi pertama kami iaitu Namdaemun Market. Kat sini ada jual macam-macam barang dari peralatan dapur, barang basah & kering, hiasan rumah, comforter, pakaian, kasut, souvenir dan paling famous untuk orang kita adalah Brooch..wink-wink~~ Kat sini jugak souvenir dijual lagi murah compare dengan tempat lain tapi kena berhati-hati jugak sebab takut kena tipu..Tempat yang tourguide kami bawak memang tempat biasa diorang bawak customer sebelum ni dan diorang memang dah kenal so senang nak bargain kan..

Namdaemun Market



You can find everything here from food, cloth and household..




Ikan pun ada jual kat sini..

So kami ke tempat pertama iaitu souvenir shop..Masuk je dalam bangunan tu blink~blink mata sebab penuh dengan peniaga..setiap ruang digunakan sebaik-baiknya..yang ada cuma laluan untuk orang lalu je..padat sangat tapi tempat tu fully air-conditioner so takdela panas..hehe..Sampai je kat kedai jual souvenir tu kami disambut oleh seorang onniee & ahjussi ni dengan air yakult..lega tekak kan..hehe..

Shop-lots inside the building..you only can see small pathway..

So bermulalah sesi memilih barang-barang dan semua check-list dibuka untuk check souvenir yang perlu dibeli supaya takde yang ter"miss" nanti..Untuk souvenir family & sedara-sedara, kami adik beradik dah siap-siap collect sorang sikit so takde pening kepala nanti terlari bujet. After dah pilih untuk sedara & family, untuk kawan-kawan plak..hu3..memang tak pandang kiri kanan dah..he3..Lastly untuk diri sendiri..taknak jadi cam dulu..beli untuk orang tapi diri sendiri takde..hukhuk..

Souvenir shops no..Please find this no if you go there.

Blink~blink~which one to choose?

Suprisingly, kedai onniee n ahjussi tu sangatlah murah..dan onniee tu boleh speaking dan cakap melayu sikit-sikit..nak bargain pun senang sebab ada tourguide suh dia je tanya..tapi tula kalau laki susah sikit sebenarnya nak bawak pergi shopping..agak tak sesuai la..kalau anda nanti better mintak perempuan la..sama je minat kan so takde rushing sangat..

After dah borong sakan souvenir, kami pergi cari comforter plak sebab duit banyak lebih..unexpectedly..serious..so kami guna duit lebih tu untuk beli comforter..Kalau anda nak tahu, comforter buatan Korea ni sangat berkualiti dan lembut..So kami beli 2 comforter dengan harga 50,000 won setiap satu, dan 2 sarung bantal untuk matching dengan comforter untuk bilik kami dan mak & abah. Anda jangan risau saiz conmforter tu besar or tak muat beg sebab kedai kat sini akan sediakan service packing comforter and "vacum" comforter sampai jadi cam nipis je..so senang nak sumbat dalam beg..tapi walaupun dah vacum tapi berat la..kitaorang main pas-pas la sebab berat kan..nasihat saya masa hari shopping ni bawak la beg tarik yang beroda..tak rugi bawak..We end up by not going to Dongdaemun because that comforter..hukhuk.. =(..

Ok pas beli comforter, kami dibawa ke tempat jual brooch..wah semua excited..blink~blink..masuk je tempat jual brooch silau mata ni tau..hurm dulu masa datang kami masuk kat kedai depan tu je..ni masuk sampai ke dalam..tapi cam biasa Sugu bawa kami ke tempat biasa dia bawak customer lain dan onniee ni pun boleh cakap melayu sikit-sikit..nampak sangat orang Malaysia ni kaki shopping kan..semua kenal sebab suka shopping..hahaha..

Brooch area..wink~wink~

Pas dah puas pilih brooch, perut pun dah berlagu bagai..kami pergi cari kedai makan..harini Sugu nak bawak kami makan ikan bakar katanya..so follow je..So ini menu kami harini..nyum-nyum~~

Before lunch (ikan bakar, sundubue jigae, soybean stew, ikan asam pedas & bachan)

After lunch..licin tak..hehe..

Above: Soy bean stew  Below: Sundubue Jigae

Ok perut pun dah kenyang kan..Misi terakhir kami adalah nak cari Gochujang, T-shirt I Love Korea & Mira nak beli seluar ahjumma..Untuk anda yang nak beli Gochujang kena berhati-hati sebab tak semua boleh makan..gochujang yang kami beli kat pasar Namdaemun tak halal sebab ada alkohol..ini menurut apa kata tourguide kami, Amirah..so kena baca ingredient dia la ye jangan pakai ambik je..kami pun tersilap beli, last2 tinggal kat guesthouse bagi kat owner dia..

Gochujang..non-halal coz contain alcohol..


Gochujang..halal coz no alcohol..you can buy at Jusco@Midvalley or Jaya Grocery@Bangi Getaway

Kedai jual gochujang, cili serbuk & barang kering lain

Kemudian kami cari t-shirt. Ada banyak harga depends pada kualitu tapi kadang-kadang sama je kena pandai cari. Rezeki kami dapat jumpa baju 3 helai=10,000 won. Yang ni paling murah + kualiti dia not bad. So saya beli 3 helai dan yang lain-lain pun beli jugak. Then Mira beli seluar ahjumma dengan harga 2,600 won sehelai..memang murah..

A sample of t-shirt that we bought from Namdaemun.


So teruskan perjalanan ke Myeondong setelah kami sepakat untuk discard Dongdaemun disebabkan barang yang sedia ada dah berat kan..tak tertanggung dek badan nak angkut rata-rata..huhu..Sikit tentang Dongdaemun ni. Kat sini anda boleh dapatkan kain korean silk, cotton dan segala jenis kain ela untuk buat baju. Kat sini jugak ada jual Hanbok kalau anda nak beli untuk kenangan tapi harganya mahal la depends pada kualiti kain..Rugi jugak tak pergi tapi apa nak buat..hukhuk..

Myeondong terkenal sebagai fashion street. Myeondong adalah tempat dimana barang kosmetik dari pelbagai jenama terkenal Korea seperti Nature Republic, Etude House, Face Shop dan pelbagai lagi boleh didapati di sini dengan harga yang bagi saya berpatutan dan mampu dibeli dan paling penting lagi murah dari Malaysia..Kat sini jugak terkenal dengan fashion store yang menjual pakaian lelaki dan perempuan mengikut trend terkini Korea dan semasa kami pergi tengah ada Summer Sale 2013..so mostly ada discount sampai 50%. Memang sangat murah. Kalau anda pergi kesini anda boleh nampak mostly local people dok tarik beg..dorang pun borong sakan gak..maksudnya memang murah sangat sebab sampai bawak beg kan.

Seoul Summer Sale 2013!! @ Myeondong

Disebabkan masa dah suntuk kami pergi solat dulu. So kami solat kat shopping complex aras 4 dekat atas "Forever 21". Asalnya kami nak solat kat tangga, tapi ramai sangat orang lalu lalang dan siap ada sorang guard ni tanya sebab nampak cam suspicious je. Nasib ada tourguide terang kat dia. At last, kami tukar ke tepi lif sebab ada ruang tersorok sikit untuk kami solat..itulah cabarannya kalau solat kat negara orang ni kan..apa pun solat perlu diutamakan walau dalam apa jua situasi.

Pas dah solat kami shopping kosmetik dan masing-masing beli untuk diri sendir je..hukhuk..Yang bestnya shopping kat sini, bila kita beli 1 items, free gift yang kita dapat lagi banyak dari barang yang kita beli..hahaha..Saya just beli Peeling gel, Soothing gel aloe vera 92% yang tengah hot kat Malaysia ni, CC cream & Super aqua max combination watery cream.

Aloe vera 92%  Soothing gel 

 Peeling gel

 CC Cream 

Super aqua max combination watery cream 

 Free gift..wink~wink~

 Royal jelly: cleansing cream

The first: Number One Essence

Dah puas jalan dan barang yang diangkut pun semakin berat, kami terus balik ke guesthouse. Malam tu kami suruh Sugu order pizza je sebab masing-masing dah tak larat. So ini menu kami, Cheese and Vege Pizza..dan air semuanya diborong di GS25 (kayalah GS25 tu sebab kami banyak menabung kat sana sampai cashier pun dah kenal kami..hukhuk) ..hahaha..


From lef: Milkis,, Banana milk, Pop Peach and (innerb)Collagen drink

Vege and Cheese Pizza

Misi kami harini berjaya..cuma terkilan sebab banyak tempat tak pergi jalan sebab faktor barang yang berat (nyesal tak bawak beg tarik..huhu)..So nasihat saya la..kalau anda nak pergi shopping kalau boleh peruntukan 2 hari. Sehari pergi Namdaemun sahaja sebab tempat dia sangat besar rugi kalau tak jalan kat situ. Sehari lagi baru pergi Myeondong & Dongdaemun..Kalau boleh pergi Myeondong dulu then baru ke Dongdaemun. Sebab barang kosmetik takdela berat sangat compare ngan kain ela yang kita akan borong kat Dongdaemun nanti..just pendapat saya saja..terpulang pada anda..anda tentukan..jangan menyesal macam saya nanti..

Okla satu hari yang sangat penat dan sangat membina otot tangan dan kaki..terus ada muscle..hehehe..thanks to the comforter..Nantikan Seoul Korea Summer 2013: Day 6..kemana kami akan pergi ye..Saya bagi hint sikit: tempatnya terletak diluar Seoul & perjalanan lebih kurang 1 jam..hehe..fikir-fikirkan..
.......................................................................................................................................................

Update: Just for sharing about strawberry milk..

Biasanya flavour strawberry daripada sumber ekstrak serangga. So for me as a muslims, after knowing this better we avoid it coz there's still other choices..just my opinion..but it depends on you..You can read more about this on this link: http://www.danarif.com/blog/wp-content/uploads/2011/12/halal-food-guide-korea.pdf , (Table on page 3: flavored milk)

Friday, 20 September 2013

Seoul Korea Summer 2013: Day 4

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum w.b.t,
InshaAllah harini saya akan sambung untuk hari yang ke-4.

Continued from Seoul Korea Summer 2013: Day 3.

.................................................................................................................................................

Date: 25 August 2013, Sunday
Tourguide: Israq

Venue:

  • Insadong
  • Gyeongbokgung Palace
  • Gwanghwamun Plaza
  • Cheongye Stream
  • Ehwa Woman University 


Good morning Seoul!! 
Alhamdulillah harini dah hari ke-4 dah kami berada di sini..pagi ni sejuk sangat..harini merupakan hari yang paling memenatkan menurut kata tourguide kami. Plan harini kami akan ke Insadong street, then ke Gyeongbokgung Palace, Gwanghwamun Plaza & Cheongye Stream. Baru faham sebab apa tourguide kami kata camtu..semua tempat kena berjalan dan kawasan besar..so "kaki" please be good to me..

Seperti biasa, selepas sarapan (Roti+ kari ayam+sambal ikan bilis+ peach tea) kami akan bergerak ke destinasi pertama kami, Insadong. Tourguide yang bertanggungjawab membawa kami harini adalah Israq from Korea University..kawan kepada Idham dan Fauzi. Pagi-pagi lagi dia dah terpacak kat luar Jongnowon tunggu kami. Lebih kurang kul 9 lebih kami bergerak ke Insadong. Seperti biasa kami akan naik di Jogno-3(sam)-ga Station dan turun di Anguk (Line 3) Station untuk ke Insadong. Jarak dari Jogno-gu ke Insadong menaiki subway tak jauh cuma 1 station. Sampai je kat Insadong, keadaan masih lengang sebab masih awal pagi. Banyak kedai masih tutup dan hanya ada beberapa buah kedai souvenir yang dah mula beroperasi. Sementara nak tunggu kedai buka, kami just masuk kedai-kedai yang dah mula beroperasi..survey tengok harga..saya pernah dengar kat sini barang souvenir agak mahal harganya. So kena berhati-hati jangan sampai tertipu..ok!

 Insadong Street 

Insadong Street adalah tempat di mana mostly barang-barangnya adalah berkaitan dengan culture dan kraftangan korea. Kat sini anda boleh dapatkan traditional mask, handcraft dan jugak souvenir. Bagi yang minat K-pop banyak juga kedai yang menjual barangan K-pop seperti notebook, calendar, dan banyak lagi.. 

 Souvenir shops & K-pop accessories

Masa survey souvenir kat satu kedai ahjussi ni nampak fridge magnet. Harga 4 pcs=8,000 won. Bagi saya dah murah compare dengan pengalaman sebelum ni. Biasanya 9,000-10,000 won/ 4 pcs. Then saya tanya kat Israq ok ke harga fridge magnet tu. Then, dia just bagi sign yang harga dia tak la murah sangat so at last saya tak jadi beli sebab maybe ada tempat yang murah lagi. Untungnya ada tourguide ni senang nak berkomunikasi dengan Korean people.. tak semua boleh speaking dan yang tahu pun just sikit-sikit je. Sementara nak tunggu Ssamziegil buka kul 10am, kami ke kedai seterusnya. Harga pun lebih kurang sama juga. 

Lebih kurang pukul 10am kami masuk ke Ssamziegil. Ssamziegil adalah mall yang berbentuk 4 segi. This unique area was designed in such a way by connecting its charming alleys in the form of a spiral-like stairway. Kat sini terdapat lebih kurang 70 shop-lots yang menjual pelbagai barangan fashion, art, food & accessories. Mostly kedai kat sini tak benarkan gambar diambil tapi disebabkan saya tak perasan most kedai dah saya snap..he3..Barang-barang kat sini agak mahal so just windows-shopping je. At the roof-top ada sebuah cafe tapi kami tak naik sebab nak kejar masa untuk ke Gyeongbokgung Palace pula.

 Ssamziegil @ Insadong

 Shop-lots inside Ssamziegil 


Then teringat sorang tourguide ni cite. Kalau pergi Insadong jangan lupa rasa "Tong-Pang" atau dalam bahasa kita "Roti Tahi"..nama tak senonoh je kan..tapi itulah namanya..he3.."Tong-Pang" ni macam pancake tapi bentuknya macam Tahi dan isinya adalah kacang merah..macam-macam la orang Korea ni kan..sampai benda camni pun boleh terfikir untuk buat makanan.Tapi kami dah tanya Israq status kehalalannya dan dia kata ok sebab takde benda yang meragukan pun. Harga sekeping "Tong-Pang" ni ialah 1,000 won sahaja. So kalau datang ke sini cubalah rasa. Bagi saya biasa je sebab saya tak suka sangat kacang..huk3.

 "Tong Pang" @ Insadong

Sebelum balik kami singgah di Kwanhoon Coffee Cafe sebab teringin nak rasa Patbingsu yang famous kat Korea ni kan..Tapi ada 2 jenis je..Red-bean Patbingsu (10,000 won) and Green-tea Patbingsu (12,000won). Harga agak mahal tapi berbaloi dengan kuantiti yang agak banyak & sebab teringin nak rasa beli jugak la kan.. Once again, it's red bean..huk3..Kat sini bila kita order, satu device berbentuk bulat akan diberi dan apabila order dah siap, device tersebut akan vibrate menandakan order anda dah siap dah boleh diambil di counter.. canggih tak..So tak payah berdiri tunggu kat tepi kaunter sampai siap, anda boleh duduk dan tunggu je sampai alat tu vibrate.

Order device..wait until it vibrate..then take your order..

Patbingsu ni cam ais kacang kat Malaysia ni. Tapi bahan-bahan Patbingsu ni seperti kacang merah, susu, ais kisar, serbuk kacang hijau, almond slices dan ada glutinous rice (tteok). Rasa dia ok la dan bagi yang suka kacang memang sedap kot..hu3. Selepas dah sejukkan tekak dengan Patbingsu, kami teruskan perjalanan ke ke destinasi seterusnya iaitu Gyeongbokgung Palace.

 Patbingsu in hot weather ^_^

On the way nak keluar tu, kami nampak satu kedai ni tengah buat candy..then the owner panggil kami..Dia nak tunjukkan cmne nak buat candy yang dipanggil "Dragon Beard Candy". Candy ni dibuat daripada madu dan owner ni boleh cakap Malay sebab dia pernah kerja kat Singapore. Daripada seketul madu yang keras selepas dicelup dalam corn flour, boleh menghasilkan 16 thousands strings..Boleh bayangkan tak..anda tengok sendiri dalam video yang saya upload kat bawah:

Dragon Beard Candy made of honey



How to make Dragon Beard Candy

From 1 honey can make into 16 thousands string


Terdapat 2 jenis iaitu original dan chocolate dengan filling made of mix of almond, walnut & sesame seed and no sugar. 1 box of original= 5,000 won and chocolate=7,000 won. Kalau beli banyak 1 bundle=10 box mix flavour = 50,000 won with extra 1 box. So kami pun beli 1 bundle untuk bawak balik Malaysia. Candy ni ni tahan 2 minggu kalau tak simpan dalam peti sejuk. Kalau simpan dalam peti sejuk boleh tahan sampai 3 bulan..


Korean gag-comedian have also taste this candy..

Ok pas dah melayang 50,000 won kami teruskan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace. Kami naik di Anguk Station dan turun di Gyeongbokgung Station (Line 3) yang hanya 1 stop dari Anguk Station dan terus sampai. Dekat je kan patut la pergi Insadong dulu.

Jongno-3(sam)-ga --> Anguk Station --> Gyeongbokgung Station

Sampai je kat Gyeongbokgung Palace, cuaca kat luar tersangatlah panas..Masa sampai tu betul-betul matahari dok terpacak kat atas kepala ni..Israq pergi beli tiket. Harga tiket hanya 3,000 won. Then kami terus masuk..Before this, masa winter time matahari terik jugak tapi cuaca sejuk tapi masa summer time, matahari terik dan cuaca sangat panas..kontra la kan..habis muka "sun-burn"..dah la tak pakai cream apa-apa..akhirnya akur buka payung dalam bag kan sebab panas sangat.

 Time Schedule @ Gyeongbokgung Station

 Maps

 Ticket Office

Entrance Gyeongbokgung Palace

Masa datang dulu, tak puas jalan sebab tersilap ikut tourguide kami keluar dari entrance. Kali ni memang tawaf sakan dalam Gyeongbokgung Palace dan masuk setiap ceruk kan..Tapi disebabkan faktor cuaca yang panas jalan laju-laju snap je apa view yang ada..then ambik gambar apa yang patut..then lari cari pokok untuk berteduh..hu3..Apakah?? 





Kemudian kami masuk ke National Folk Museum of Korea..tujuannya untuk sejukkan badan sebab ada air-conditioner kat dalam museum tu dan tengok pameran barangan Korea dahulu kala. 




Then kami ke Folk Village yang terletak tidak jauh dari National Folk Museum . Kat sini ada kedai-kedai  zaman dahulu kala seperti kedai makan, kedai salon, kedai tailor dan macam-macam lagi. Siap ada music lama lagi dimainkan dalam kedai tersebut..Lama-lama dengar seram pun ada..hu3.

A Street to Past:


 Folk shop-lots 


Dah puas jalan dalam Gyeongbokgung Palace kami keluar kat pintu masuk tadi balik sebab nak ke Gwanghwamun Plaza..so patah balik dan before keluar ambik gambar dengan Palace Guard kat Entrance Gate Gyeongbokgung Palace. Tak sempat nak tengok Changing Guard Ceremony..takpela dapat ambik gambar pun dah ok..he3..

Changing Guard Ceremony

Untuk ke Gwanghwamun Plaza kena melintas jalan. Sementara tunggu traffic light merah, kami sempat beli air mineral yang telah dibekukan kat seorang ahjumma ni dengan harga 1,000 won. Lega rasanya lepas minum air sejuk. Masa kami sampai kat situ, tengah ada preparation untuk event apa ntah..then kami terus turun kat Sejong Gallery untuk nak belajar tulis nama dalam Hanguk..Gallery ni terletak kat underground and fully air-conditioner. Kak Lida dah tak larat jalan so dia jagakan barang dan kami bertiga ikut Israq untuk belajar tulis nama dalam Hanguk.

@ Gwanghwamun Square

Di Sejong Gallery, anda akan diberi sekeping kertas dan anda perlu tulis nama dan staff kat situ akan translate nama anda ke tulisan Hanguk..Kemudian mengunakan berus dan dakwat yang disediakan, tulis la kat kertas yang disediakan & cop dengan cop mohor berwarna merah ala-ala zaman dahulu kala kan..he3..Done!

Sejong Gallery : Write your name in Hanguk, Korean

Sejong Gallery @ Gwanghwamun Square

Perut dah lapar sangat ni..so kami terus gi lunch kat kedai berdekatan dengan Gwanghwamun Plaza. Menu lunch kami harini adalah Ojinggo bokkuem (Sotong pedas), Sundubue jigae, dan bimbibap (Israq). Semua senyap je masa makan sebab lapar kan..he3. Masa makan kami try tanya Israq ada ke tempat shopping yang best sebab after pergi Cheongye Stream kami dah takde aktiviti apa-apa dah. Kalau nak balik macam rugi pulak kan. Asalnya saya nak pergi Gangnam Underground Shopping Mall. Disebabkan masalah jauh+ weekend kami terpaksa cancel plan pertama. Then Israq suggest untuk kami pergi Ehwa Woman University Shopping Street sebab dia kata kat situ banyak jual barangan accessories, bag, kasut dan pakaian especially untuk perempuan. So kami go on dengan 2nd plan, Ehwa Woman University Shopping Street

Lunch

After lunch, kami terus ke Cheongye Stream. Berdekatan dengan Cheongye Stream ada Korea Tourism Organization (KTO) yang mana ada disediakan prayer room untuk muslim. So kami solat dulu sebab masa dah agak suntuk. Kat KTO ni juga ada disediakan tempat ambik wuduk (Abulation Room) tapi masa kami pergi toilet tu kunci so kami ambik wuduk dekat sinki je then keringkan balik. Untuk pengetahuan anda, orang Korea ni tak suka basah-basah.. so bila kita dah selesai je guna toilet make sure kita keringkan balik dengan tisu. Prayer room ni sangatlah selesa dan ada sejadah, telekung dan Al-Quran juga ada disediakan.

Prayer room @ Korea Tourism Organization (KTO) 

Selesai solat kat KTO, kami terus ke Cheongye Stream. Jam baru pukul 3pm lebih tapi warga Seoul dah memenuhi sepanjang Cheongye Stream..maklumla musim panas ni kalau dapat rendam kaki dalam air memang best..kalau boleh mandi lagi la best..


@ Cheongye Stream: modern public recreation space in downtown of Seoul

Cheongye Stream ialah asalnya sungai yang sangat kotor. Sungai ini sepanjang 8.4km dan terletak di tengah-tengah bandar Seoul yang sedang membangun dengan pesat. Kemudian kerajaan South Korea telah membersihkan sungai ini dan menjadikan ia sebagai tempat rekreasi untuk warga Seoul meluangkan masa bersama keluarga sehingga menarik ramai pengunjung dari dalam dan luar negara kerana kejernihan airnya. Kalau anda tak percaya anda lihat sendiri. Boleh nampak anak-anak ikan berenang-renang dalam sungai ini. Untuk penerangan lanjut boleh baca history pasal Cheongye Stream di link ini: Cheonggyecheon.

Summer @ Cheongye Stream

Wishing pond..throw a coin and make a wish @ Cheongye Stream

Lepas jalan-jalan & ambik gambar kat Cheongye Stream, kami teruskan ke tempat extra untuk itinerary kami harini iaitu ke Ehwa Woman University Shopping Street. Tempat ni terkenal dengan fashion and accessories yang dijual dengan harga yang berpatutan sebab mostly student dari Ehwa Woman University akan datang sini untuk shopping kat sini. Kat sini anda boleh dapatkan pakaian, kasut, segala jenis bag, beauty items & foods dengan harga yang murah dan berpatutan. Bag price starting from 10,000 won and above while clothes from 5,000 won and above. Shoes price starting from 7,000 won and above and mostly you can get at 10,000 won. Rambang mata nak pilih bag sebab banyak sangat dan semua cantik-cantik. At last, I found 2 sling bag at 10,000 won/pcs and satisfied with the design and quality..and most importantly MADE IN KOREA..wink~~ Before balik, Israq bungkuskan Bimbibap untuk kami makan kat guesthouse sebab kalau nak makan awal lagi. 

Ehwa Woman University Shopping Street

Malam ni kami makan bimbibap yang di"tapau" oleh Israq di Ehwa Woman University Shopping street. Tapi tak tahu dia beli kat mana sebab dia pergi beli sorang-sorang. Rupanya biasa saja tapi rasanya sangatlah sedap..Sebab beli awal, malam tu sebelum makan kami panaskan balik dalam microwave dan makan dengan sambal ikan bilis yang Maksu bekalkan..bertambah-tambah sedapnya.. TQ Maksu..wink~~

 Dinner..Bimbibap..yummy!!

Lepas makan kami transfer gambar dari camera dan video ke External Hardisk guna PC kat bawah sebab dah nak penuh..Lebih kurang pukul 11pm camtu baru habis..penat tunggu =( ..Balik bilik terus tidur.. huk3.. Nantikan sambungan dalam Seoul Korea Summer 2013: Day 5..Shopping day! Yeay!..Ok tidur-tidur sok nak shopping..masa untuk kempiskan wallet..he3 ^_^.