Sunday, 3 November 2013

Seoul Korea Summer 2013: Day 6 Part 2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

Assalamualaikum semua..
Minta maaf sangat sebab lambat post utk Seoul Korea Summer 2013: Day 6 Part 2...kekangan masa yang tak dapat dielakkan..selamat membaca..

Continued from Seoul Korea Summer 2013: Day 6 Part 1...

...............................................................................................................................................
Date: 27 August 2013, Tuesday
Tourguide: Amirah

Venue:
  • Everland Theme Park
Lepas naik water-ride of Amazon Express kat Lost Valley, seterusnya kami ke Animal Wonder World. Dah macam zoo dah..semua haiwan ada kat sini..sesuai untuk sesiapa yang bawak budak-budak..kat sini kami naik bas yang boleh bertukar jadi boat jugak..ingat tak dalam Running Man ada Jong-kook naik bas tu untuk task yang diberikan..Kemudian nampak juga Kyung-sik..gajah yang boleh bercakap..tapi masa pergi tu semuanya tak aktif sebab cuaca panas kot..Kat bawah ni antara gambar sekitar Animal Wonder World...





Kyung-sik, the talking elephant..



Kemudian kami terus ke Safari World (White Tiger Safari) untuk melihat harimau albino..memang comel..

Entrace to Safari World..

 White tiger, tiger & Liger (Lion+Tiger)

Bear

Safari World's Souvenir Shop

Alpine Village

Petting Zoo

Dari Safari World kami just jalan-jalan sekitar kawasan Carnival Square dan kebetulan masa tu ada Splash parade..patutla masa naik Amozan Express tadi ada nampak 2 korean girls tu pakai raincoat..rupanya dorang nak tengok Splash parade..kalau takde raincoat memang basah lenjun la..

Summer Splash..

Kami masa sampai tengok jela dekat-dekat, pas ada staff bagi warning yang air akan dipancutkan kami cepat-cepat lari, tak lama pastu memang ada splash..nasibla lari kalau tak memang basah la..hu3..tapi panas-panas ni memang best la, sejuk sikit..


Summer Splash..

Pas tamat Splash Parade kami pun masuk Rotating House (European Adventure). Masa mula-mula masuk orang tak ramai lagi, elok je pas kami beratur orang dah ramai. Nasib masuk awal..he3..Dalam Rotating House tu rasa macam dalam cite Harry Potter pun ada..tapi masa dah masuk dalam bilik tu, cerita dia semua dalam bahasa Korea..hu3..pastu ingatkan bila berdiri dalam bilik tu nanti bilik tu berpusing tapi rupanya tak.. ada kena masuk dalam satu bilik lagi..he3..Pas masuk bilik tu, ada kerusi kena duduk and safety-lock..masa start tu, serious rasa bilik tu berpusing siap rasa nak jatuh pun ada, padahal takdela pusing pun sebenarnya sebab dinding yang bergerak..takleh tahan last effect dia..ada something gerak kat kaki and bawah tempat duduk..pe lagi semua menjerit..ha3..geli sebenarnya..best3..thumbs up!!

Rotating House 

In front of Rotating House

After keluar dari Rotating House, kami terus gi solat kat Surau yang terletak dekat sebelah Mystery Mansion..tapi kalau nak cari kena cari betul-betul sebab sign Surau tu kat dalam..huk3..nampak tak sebelah entrance ke Mystery Mansiontu ada pintu sebelah tu..kat situ la surau dia..

Mystery Mansion

After solat, kami naik Sky-way dari European Adventure ke American Adventure untuk jimat masa sebab kalau nak jalan memang jauh..

On the board..Skyway..

Pastu masa mula-mula sampai tadi plan nak naik Let's Twist (American Adventure), so only saya & Mira je naik..takut gak sebenarnya..nampak cam slow je..tapi..hahaha..sebaliknya apabila dah naik..tapi pe pun enjoy je..tapi kalau orang suruh naik sekali lagi taknak dah kot..hahaha..Nasibla tak naik pas makan lunch tadi kalau tak mau keluar balik semua makanan..hehehe..Masa mula-mula gerak tu siap boleh buat peace lagi pastu bila dah start naik tinggi & masa yang sama berpusing dengan lajunya..mengucap jela..hahaha..tak keluar suara nak jerit..tergamam..pe pun pengalaman yang bestt!!

 Skyway (4 ride)

 Double Rock Spin

Let's Twist..really twist..hehehe

Then, pas dah pening kepala naik Let's Twist kami naik Flume Ride  @ Magic Land. Orang dok beratur takyah cite la..semestinya ramai..tengok cam best je.. so nak try la kan..disebabkan kami 5 orang, so Saya, Mira & Amirah naik satu boat dan K. Lida & Aidah naik satu boat..Masa tunggu turn tengok semua yang turun basah ..hu3..habisla saya fikir..tapi kalau tak naik rugi plak kan..redah je..

In front of Flume ride..

Serious memang best..rugi tak naik..tak tahan ada 2 peak menjunam yang tinggi tu memang best..dah la laju pastu jatuh 90 degree..ha3..baju memang basah..ingat orang dok kat depan basah rupanya belakang lagi basah teruk..hu3..pe pun best..daebak!! Sape-sape yang datang try la naik ride ni..pasti tak menyesal..

Wonder Ferris Wheel 

Aesop's Souvenir Shop

Lepas naik Flume Ride, jam dah lebih kurang pukul 6.30pm dan keadaan dah agak gelap..So kami plan nak pergi makan then solat dulu before tengok Moonlight parade yang bermula pukul 8.30 pm. Tapi kat Everland memang susah nak cari  makanan halal so kami decide makan Shrimp burger kat Burger Cafe..he3..I like it!! Masa nak pergi Burger Cafe kami lalu dekat Four Season Garden, so snap-snap gambar kejap..tapi malangnya semua bateri kamera dah low..so terpaksa la guna handphone..dan lebih malang lagi semua bateri handphone pun dah low..apa la nasib kan..so waktu malam gambar memang tak banyak sebab kamera semua dah tak berfungsi.

Madagascar Live Theater

Four Season Garden

After dinner, kami siap-siap ambik wuduk kat toilet, dan plan nak solat kat Surau. Malangnya dah kunci..hurm so tukar plan tengok kejap Moonlight parade @ Carnival Square then cepat-cepat gerak..Pastu Amirah cadangkan kami solat dulu before balik & before parade habis sebab kalau dah tamat parade tu nanti susah nak solat. Orang Korea ni takdela open sangat sebenarnya kalau tengok kita solat kat tempat terbuka..tapi Alhamdulillah dapat jugak tunaikan solat berlapikkan beg plastik yang kami shopping barang petang tadi..Pengajaran, lain kali bawak je praying mat ke mana saja kita pergi..

Moonlight Parade 
Moonlight Parade ..full of light..

After dah solat, kami ingat nak naik Sky-way naik atas tapi ramai pulak orang. So kami decide berjalan je untuk ke Main gate..Ya Allah..rasa nak tercabut kaki.. Masa datang tadi takdela rasa jauh sangat..tak sangka rupanya jauh..disebabkan nak kejar masa & bas terpaksa gagahkan kaki yang dah tak berdaya..Dengan keadaan yang gelap..kami meredah jalan ke atas..betul-betul menguji stamina..huk3..

Magic Tree @ night

Alhamdulillah kami berjaya sampai dan naik shuttle bas ke bus stop lebih kurang pukul 9.30pm. Tak lama pastu kami naik bas ke Gangnam..satu lagi ujian..seat penuh dan terpaksa berdiri lagi..sejam ok kena berdiri..rasa nak pengsan dah..dah la driver bas tu bawak boleh tahan gak..Lebih kurang kul 10.30pm kami sampai di Gangnam. Turun je bas terus ke subway station untuk balik ke guesthouse..Disebabkan hari dah jauh malam, kami suruh Amirah hantar kami sampai tukar line je..then kami balik ke guesthouse sendiri sebab risau dia balik sorang-sorang. At least kami berempat..inshaAllah selamat..

So seperti biasa balik tu singgah GS25 beli air pop & strawberi milk..he3..Sampai je guesthouse rasa nak pengsan..Pas mandi terus tido..Walaupun penat sangat tapi memang best..tak menyesal masukkan Everland dalam itinerary..memang berbaloi..

Esok Last day kat Seoul..Malam tu sebab dah letih sangat kemas sikit-sikit je..Sok pagi baru nak kemas betul-betul..

Goodnight Seoul..ZZZZzzzzz...........

No comments:

Post a Comment