Tuesday, 17 June 2014

UmRaH 2013/2014..PArt 1..PerSediaaN MenuNaiKaN UmrAH..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah harini bersamaan 19 Syaaban 1435H..Alhamdulillah masih dipinjamkan nyawa untuk terus bernafas di atas muka bumi- MU Ya Rahman Ya Rahim..

InsyaAllah setelah lama memeram memori menunaikan umrah, InshaAllah harini nak mula mencatat sedikit sebanyak pengalaman semasa berada di bumi yang penuh barakah dan ketenangan; Makkah Al-Mukarramah & Madinah al-Munawwarah..

................................................................................................................................................
Date: 28 Disember 2013

Alhamdulillah harini kami akan berlepas ke bumi Makkah untuk menunaikan ibadah umrah. InshaAllah saya dan lima orang ahli keluarga saya yang lain iaitu mak, abah, adik dan termasuk Opah & makcik akan berangkat ke airport pada pukul 10am kerana penerbangan kami dijangka berlepas pada pukul 3pm waktu Malaysia.

Mengimbas semula memori perancangan yang agak tiba-tiba..siapa sangka hari yang ditunggu-tunggu telah tiba..plan untuk menunaikan umrah ini agak tidak dirancang.. Ini kerana kami bertiga baru saja pulang bercuti dari Korea bulan Ogos dan tiba-tiba saja mak menyatakan hasrat untuk menunaikan umrah pada hujung tahun tersebut..Pada pandangan saya ia hanyalah cadangan semata dan bukan sesuatu yang serius..

Pada bulan September, mak & abah telah ke agensi Andalusia di Bangi untuk mendaftar pakej umrah dan Alhamdulillah ada kekosongan pada bulan Disember iaitu 2 minggu selepas visa umrah dibuka kembali oleh kerajaan Arab Saudi..Disebabkan kekangan masa saya untuk setelkan thesis dan submit thesis, saya agak kekurangan masa untuk membaca buku panduan yang diberi.. Alhamdulillah sempat saya mengikuti kursus umrah yang diadakan oleh pihak Andalusia setiap hari Sabtu & Ahad. Saya berpeluang untuk mengikuti kelas sebanyak 4 kali..Alhamdulillah input yang diperolehi sangat banyak untuk mengisi lopong-lopong yang masih ada untuk ilmu umrah ini.

Alhamdulillah pada 12 Disember 2013 saya mendapat panggilan dari pihak GSO UPM bahawa thesis saya telah diluluskan oleh senat..Alhamdulillah, satu lagi berita gembira..So saya setelkan semua urusan dengan GSO sebelum berangkat so nanti takdela serabut..Seminggu sebelum berangkat kami ke klinik berdekatan untuk mendapatkan suntikan vaksin meningitis (RM130 per suntikan) untuk mengelakkan sebarang jangkitan semasa di sana nanti. Alhamdulillah visa kami juga telah diluluskan oleh pihak duta Arab Saudi...

Pakej Andalusia..

Jam menunjukkan pukul 10am..semua saudara mara dah berkumpul..Kami semua dan siap mandi sunat Ihram sebab InshaAllah kami akan terus ke bumi Makkah untuk menunanikan umrah. So bila dah mandi sunat ihram, bagi yang lelaki kena pakai kain Ihram siap-siap so bila dah sampai di Miqat (tempat berniat ihram) boleh terus niat je dan secara automatik terikat dengan 13 PL (Pantang Larang). Bagi yang ke Madinah anda tak perlu mandi sunat ihram dan boleh pakai baju biasa sahaja bagi lelaki..Lepas dah bersiap, tiba-tiba sayu rasa dalam hati..rasa takut pun ada gembira tu memangla kan..takut nak pergi sana dengan diri yang banyak dosa dan lemah ini..Semoga ibadahku diterima- NYA..Aamin..

Bergambar sebelum berangkat ke KLIA

AyahNgah melaungkan azan menandakan keberangkatan kami ke airport..Alhamdulillah beg semua dah masuk dalam kereta. Kami bertolak ke KLIA..InshaAllah kami akan menaiki penerbangan MAS. Sampai di KLIA kami mencari-cari kelibat mutawif dan agent Andalusia serta mendaftarkan nama untuk check-in barang dan dapatkan tag nama serta pasport dan tiket. Pihak Andalusia memberi taklimat perjalanan kami dan mutawif kami, Ustaz Khairuddin membacakan doa. Kami diminta berkumpul di pintu pelepasan pada pukul 2pm. 

Beg para jemaah Andalusia

Mendengar taklimat..

Saya diuji dengan dugaan pertama masa kat airport. Kami ada mohon wheelchair untuk Opah tapi masa sampai wheelchair takde dan jam dah menunjukkan pukul 1pm. Jadi saya meminta pihak Andalusia memaklumkan pada staff airport untuk menyediakan perkhidmatan wheelchair..Disebabkan kekangan masa, saya meminta mak, abah & makcik ke surau terlebih dahulu untuk menunaikan solat kerana kami perlu berkumpul pada pukul 2pm. Jadi saya & adik menunggu bersama Opah in case takde wheelchair kami akan memimpin Opah..Agak lama juga menunggu akhirnya kami mendapat wheelchair, then terus ke surau untuk solat..Alhamdulillah kami tiba di tempat menunggu tepat pada masanya malah lebih awal dari yang lain..


  Bergambar bersama ahli keluarga

Penerbangan kami delay selama setengah jam kerana masalah teknikal..Alhamdulillah tepat jam 4pm kami berlepas ke Jeddah..Perjalanan mengambil masa selama 8 jam..Masa yang agak lama untuk berada dalam flight..Sebelum ni paling lama pun 6 jam..huk3..Semoga perjalanan kami selamat semuanya..Aamin..


 Waiting area before departure..




InshaAllah saya akan sambung pada post yang akan datang..

1 comment:

  1. Masya Allah. Tq for the tips. May Allah rewards you with good deeds, Insya Allah. Moga kita makin bersedia mentally, physically , emotionally dan spiritually dalam melakukan ibadah sesempurna mungkin.

    Anway, saya suka sarankan untuk menggunakan WERDA Tudung SOLAT-READY yang sangat mudah diguna pakai untuk umrah. Insya Allah tak perlu lagi nak bawa telekung banyak-banyak.

    Ruqayya has just posted on..... Beli pun dapat pahala. Macamana tu?

    ReplyDelete