Saturday, 30 August 2014

CeRiTA SeMaLaM..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dipanjatkan kepada Pencipta Langit & Bumi serta seisinya..masih lagi dipinjamkan nyawa untuk bernafas di atas muka bumi ini..

Agak lama tak update blog tapi tiba-tiba harini terasa nak update and kongsi cerita sedikit..

Janji nak update pasal pengalaman menunaikan umrah.. terpaksa ditangguh sementara waktu disebabkan kekangan masa..

Alhamdulillah semasa bulan Ramadhan yang lepas saya telah mendapat panggilan interview kerja..bukan satu tapi dua dan ianya dua hari berturut-turut..Alhamdulillah, pada 9 dan 10 Ramadhan bersamaan 7 dan 8 Ogos 2014, saya mendapat panggilan interview. Pada awalnya, saya menerima message di handphone mengatakan saya berjaya melayakkan diri ke peringkat interview RISDA (Rubber Industry Smallholders Development Authority) untuk jawatan pegawai pertanian pada 8hb Ogos 2014 pada pukul 2.30pm di Ibu Pejabat RISDA di Kuala Lumpur. Kemudian pada keesokan harinya sekali lagi saya mendapat panggilan telefon dari MPOB (Malaysian Palm Oil Board) untuk jawatan Pegawai Penyelidik yang akan diadakan pada 7hb Ogos 2014 pada pukul 9am.

What can I say? Termenung sebentar..Alhamdulillah kedua-dua interview tidak pada hari yang sama..Jauh di sudut hati, saya sangat bersyukur kepada Allah kerana mendapat rezeki ini..walaupun hanya untuk interview dan tak pasti lagi sama ada saya terpilih atau tidak..Saya hanya ada 3 hari sahaja untuk prepare for the interview..both were in different field, one is on oil palm and another one is on rubber..So masa inila nak minta tolong adik-adik junior supply notes sebab notes dulu semua dah kena banjir..

 7hb Ogos 2014:

Awal-awal pagi saya dah gerak dari rumah dan Alhamdulillah sampai di Ibu Pejabat MPOB lebih kurang jam 8.30am. Interview akan diadakan di tingkat 3 Bangunan Pentadbiran..Naik je atas kebanyakan calon dah sedia menunggu untuk ditemuduga..Seramai 17 calon akan ditemuduga dan saya adalah calon yang ke-9 yang akan ditemuduga..Lebih kurang jam 11.50am saya dipanggil masuk..

Guess what??

Ada lebih kurang 11-13 orang penemuduga duduk di hadapan saya..and you're sitting alone in front of them..Masa tu Allah je yang tahu macam mana perasaan saya..dan perasaan gemuruh tiba-tiba melanda..It's remembered me back on my VIVA VOCE..

I begin with introduce myself and my study background..then..

One of the interviewer asked me?..Ok explain on your honour degree project? Ya Allah..itu je yang terdetik kat dalam hati..seriously when we are nervous all the things in our mind are wipe out..that's what happened to me..sampai dia tanya Order for DBM (Plutella xylostella) pun I can't give the correct answer..

Then the interviewer give the answer..Lepidoptera.. do you know that..I just nodded..

Then after all the hard time inside there, I just went out from the room after about 15-20 minutes..Bila dah keluar, semua yang tengah tunggu giliran tanya macam mana, saya just cakap ok tapi hakikatnya sangat teruk..malu sangat sebab soalan yang simple pun takleh nak jawab..so memang tawakkal dan tak letak harapan pun untuk dapat keje kat situ..disebabkan keesokan ada satu lagi interview, I've to cheer up myself dan saya yakin dengan rezeki Allah..

Sampai rumah semua tanya dan saya memang sedih sangat masa tu dan cakap takde rezeki rasanya nak dapat keje kat situ sebab mostly soalan takleh jawab..So balik umah terus study pasal getah pula sebab nak interview esok..

8hb Ogos 2014:

Lebih kurang jam 10am kami gerak dari rumah..Kenapa kami?? Sebab saya bawak ayah and adik saya ikut sekali masa pergi interview RISDA..disebabkan tak tahu jalan..so terpaksa la bawa mereka sekali untuk tunjuk jalan..Alhamdulillah sampai sana lebih kurang jam 12pm..selepas menempuh jem yang sangat teruk..sampai sakit kepala..

Sampai je saya terus naik atas dan kebetulan ada pegawai bertugas kat meja pendaftaran.. jadi saya terus daftar dan kemudian isi borang yang berkenaan. Sementara nak tunggu interview sesi petang, saya tunggu di surau..sambil-sambil tu buat revision sikit pasal getah. 

Selepas solat zohor, saya terus naik atas dan serahkan semua dokumen yang berkenaan kepada pegawai bertugas..Saya termasuk dalam kumpulan ketiga yang akan ditemuduga..setiap kumpulan terdiri daripada 6 orang calon..so memang kena fight dan menonjol masa interview..

Lebih kurang jam 4.30pm kumpulan kami dipanggil masuk..Kami adalah kumpulan terakhir pada sesi tersebut..Alhamdulillah interview berjalan dengan lancar dan Alhamdulillah kali ini saya lebih yakin berbanding interview sebelum ini..

19hb Ogos 2014

Semasa solat zohor saya mendapat panggilan telefon dari pihak MPOB..tapi disebabkan semasa panggilan masuk saya sedang solat Zohor, jadi adik saya menjawab panggilan tersebut..Pihak MPOB mengatakan mereka akan menghubungi saya semula..Seusai solat zohor, saya terus menghubungi pihak MPOB..terasa getaran dalam hati sama ada berita baik atau tidak..

Saya bertanya kepada staf yang menghubungi saya tadi dan beliau mengatakan SAYA TELAH BERJAYA dan terpilih dalam interview MPOB yang lalu untuk jawatan pegawai penyelidik..Masa tu hanya Allah sahaja tau..mengalir air mata..syukur Alhamdulillah..siapa sangka jawatan yang saya langsung tak meletak harapan disebabkan prestasi interview yang tak berapa baik tapi saya terpilih..Sesungguhnya yakinlah bahawa rezeki itu semuanya Allah yang tentukan..

Saya diminta untuk mengambil borang tawaran dan seterusnya melakukan medical checkup dan beberapa urusan lain hanya dalam masa 5 hari..Saya diminta untuk melapor diri pada 25hb Ogos 2014..Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan saya melapor diri di Ibu Pejabat MPOB pada 25hb Ogos 2014.

Itulah serba sedikit pengalaman yang saya lalui..untuk sahabat-sahabat di luar sana. Jangan pernah berputus asa.. Yakin dengan janji Allah..Janji Allah itu pasti..

Please pray for me..Semoga alam pekerjaan ini membuka satu lagi episod baru dalam kehidupan saya ini.. Semoga saya dapat menghadapi apa jua cabaran yang bakal dihadapi di masa hadapan..

Please pray for our brothers and sisters in Palestine, Gaza, Syria, Egypt and all over the world..Together we stand strong..

Selamat Hari Merdeka Yang ke-57..
Happy Malaysia Independence Day to All Malaysian...
Semoga kita bebas dari penjajahan fizikal & mental..
Hidup bersatu padu..walaupun kita berlainan bangsa & agama..
MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!
ALLAHUAKBAR!