Tuesday, 25 August 2015

ASSALAMUALAIKUM DUNIA...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum Dunia..

Alhamdulillah hari ini diberi kesempatan masa setelah hampir setahun saya tidak sempat menjengah blog yang sudah makin berhabuk..fuh..fuh..ok! dah bersih..hehehe  ^_^

Al-maklumla komitmen kerja dan kehidupan yang semakin mencabar..Terima kasih kepada semua yang sudi menjengah dan memberi kata-kata semangat kepada saya..Jika ada sebarang soalan sila ajukan di ruang comment ye..InshaAllah ada kesempatan masa saya akan reply..minta maaf juga bagi soalan yang saya lambat balas..

Alhamdulillah, hari ini juga genaplah setahun saya bekerja di MPOB (25 Ogos 2014-25 ogos 2015)..pantasnya masa berlalu..dunia pekerjaan yang penuh dengan cabaran..Alhamdulillah Allah permudahkan saya melaluinya..belajar banyak benda baru..sesungguhnya dunia belajar dan dunia pekerjaan sangatlah jauh berbeza..

So adik-adik yang freshie..lengkapkan diri di alam universiti dengan ilmu yang sepatutnya sebelum menjengah masuk ke alam pekerjaan..Dulu masa belajar banyak masa terluang untuk membuat amalan dan aktiviti personal tapi apabila sudah memasuki alam pekerjaan..hujung minggu pun masih mengadap laptop dan data..

Rasanya cukup untuk setakat ini sahaja..kepada yang nak VIVA saya doakan dipermudahkan urusan VIVA anda..bagi yang akan menghadapi temuduga..persiapkan diri dan masuklah ke dalam bilik temuduga dengan yakin dan bertawakal kepada Allah (tapi jangan lupa kena berusaha dahulu) dan kepada sahabat-sahabat yang masih mencari pekerjaan, please dont give up..KIPIDAP..inshaAllah semoga semuanya baik-baik sahaja..


"Don't worry. 
The help of Allah comes in proportion to the hardship.
The greater the pain, the sweeter the comfort.
The harder the test, the larger the reward.
The bigger the wound, the stronger the healing.
The deeper the hole carved into you, the more the light which enters."
(Anon, 2015)

2 comments:

  1. Assalam, nak tanya masa awak i.v peg penyelidik utk bahagian apa?apakah soalan yg akan di tanya? ada tanya berkaitan kajian terkini palm oil? arap dpt kongsikan tips2, tq

    ReplyDelete
  2. Biasanya interview untuk staf sokongan dijalankan dalam bahasa Melayu dan staf profesional dalam bahasa Inggeris. Soalan yang ditanya berkisar kepada projek akhir degree, master dan phd serta cadangan penyelidikan yang ditulis dalam borang permohonan MPOB. Cadangan penyelidikan mestilah meliputi penyelidikan yang berkaitan industri sawit dan bahagian yang dipohon.Harap dapat membantu.

    ReplyDelete