Wednesday, 8 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..
......................................................................
Date: 17 January 2017
Venue: Yongpyong Ski Resort
            Sheep Farm (Cheese Making)
            Strawberry Farm (Four Season Farm)
            Dongdaemun (Doota)
         
Breakfast: Yongpyung Ski Resort Hotel
Lunch: Seafood Restaurant, Yongpyoung
Dinner: Indian Halal Food, Dongdaemun

Morning YongPyong..❤πŸ’•πŸ’•
Pagi ni kami dikejutkan dengan morning call pada jam 6am..harini kami diminta berkumpul di lobi hotel pada jam 7am. Semua members diminta bersiap pakai baju ski dan bawak semua equipment bersama masa breakfast. Disebabkan pagi tu agak kelam kabut, masa turun lobi lupa nak bawak turun kamera dan snow slidder. So ingat pas breakfast nanti nak naik balik amik dekat bilik.

Pagi tu pas semua dah turun,kami bergerak ke cafe hotel untuk breakfast. Di cafe hotel ni tak semua makanan boleh makan sebab cam biasa ada makanan yang tidak halal dan sebagainya. So saya makan cereal n roti je.

Lepas dah breakfast, kami semua berkumpul di hall luar cafe hotel dan Andy briefing berkenaan aktiviti pada pagi tersebut. Untuk yang pilih aktiviti 1, mereka akan follow Andy. Sape yang pilih aktiviti 2 akan follow Kuma. Kat area YongPyong ski resort ni ada cable car untuk naik ke puncak namanya Golden Peak. Bayaran return ticket untuk naik ke atas adalah 14,000₩ sahaja. Kami diberi masa sehingga 11.30 am dan diminta berkumpul di lobi hotel jam 11.30 am untuk check out hotel.


Plan awal tadi kan nak amik snow slidder dan kamera. Malangnya kami semua akan terus gerak ke cable car station selepas breakfast dan tiket dibeli oleh Kuma..so tak dapat nak amik kamera dan snow slidder..huk3..

SubhanAllah..cantiknya pemandangan sepanjang nak sampai ke Golden Peak. Perjalanan dari base station ke Golden Peak lebih kurang 15 minit juga. Rasanya lagi panjang dari trek cable car Langkawi. Masa nak sampai ke Golden Peak..dia punya cerun tu hampir 90°. Kejung perut jap..hahaha..

Ni satu lagi film site untuk winter sonata dan Goblin..kalau uolls tengok mesti akan excited cam saya..hahaha..

Alhamdulillah sampai gak kat puncak Golden Peak ..masyaAllah cantiknya ciptaan Allah..tak terukir dengan kata2..anda lihat jela gambar yang diambil kat atas ni.

Lebih kurang jam 11am, kami turun setelah puas bergambar dan main snow kat atas Golden Peak untuk bersiap-siap untuk balik. Memandangkan beg semua tak kemas lagi, kami amik keputusan balik awal sikit kat hotel.

Kul 11.30 am semua berkumpul di lobi hotel dan kami pulangkan semula beg yang berisi kasut, suit dan snow slidder. Wakil dari kedai ski semalam akan datang untuk ambil semua equipment dan suit tersebut.

Kami bergerak ke destinasi seterusnya iaitu sheep farm untuk belajar buat cheese..yummy! Perjalanan ke sheep farm lebih kurang 30 minit dari ski resort. Kami disambut dengan mesra oleh pemilik ladang tersebut. Sifu yang akan mengajar kami cara2 membuat cheese adalah Unni dalam gambar dibawah..nama tak tahu..huk3..


Kami dibahagikan mengikut group. Setiap meja disediakan dengan peralatan dan bahan2 untuk membuat cheese. Susu yang digunakan untuk membuat cheese pada hari ini merupakan high quality milk.

Sebelum memulakan kelas membuat cheese, Unni membuat penerangan secara ringkas cara2 membuat cheese yang paling pantas iaitu hanya 15 minit sahaja. Setelah selesai taklimat ringkas, kami diminta membuat cheese bersama-sama mengikut arahan yang diberikan oleh Unni.


Tadaa...camni rupa cheese yang dah siap..amazing..cantik sangat hiasan kat atas cheese tu..sayang plak nak makan..

Setiap meja dibekalkan dengan corn chip, strawberry jam & jeju orange juice. Nak makan cheese ni pun ada caranya.


Mula2 potong cheese tadi jadi bentuk cube,amik 2 keping corn chip letak cheese+jam dan kepit cam sandwich tu..tadaa..camni rupa yang dah siap..

Wow..rasanya ..sedap dan unik..sape sangka makan cheese dengan strawberry jam sangat sedap..kalu nk tau rasa camne kena join trip MTB la..~wink2~

Perut dah kenyang, kami dibenarkan masa untuk solat di ruang kelas tadi sebelum bergerak ke destinasi seterusnya..yang mencabarnya nak amik wuduk kat toilet..air tahap beku..huhuhu..nangis..

Dah selesai solat, kami terus bergerak cari luncheon di restoran berhampiran dengan Sheep Farm tadi..lebih kurang 15 minit sahaja. Menu luncheon kami harini adalah sup taugeh dan ikan bakar mackerel. Nampak simpel tapi sup taugeh tu serius sedap..yummy!!


Selesai luncheon, kami bergerak ke next destination kami iaitu Strawberry Farm (Four Season Farm) yang terletak di Seoul. Perjalanan dari YongPyong ke Seoul mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih tapi disebabkan traffic congestion yang agak teruk kat highway on the way ke Seoul, lebih kurang 3 jam lebih baru sampai.

On the way nak ke Seoul, semua ambik peluang untuk tidur setelah penat ber'ski' dan menjelajah kawasan ski YongPyong dan membuat cheese. Disebabkan perjalanan agak lama, Ahjushi bas stop kat R&R bagi sape2 yang nak ke toilet..

Lebih kurang jam 4.30 pm kami sampai di Strawberry Farm. Kami disambut dengan secawan strawberi segar yang baru dipetik dari ladang.. Masya-Allah nikmat sangat..buah strawberi Korea ni.. takleh jumpa kat mana-mana sebab buah dia sangat besar dan manis..Kalau anda ke Korea pada musim sejuk, perkara yang mesti ada dalam wishlist anda mestilah rasa buah strawberi Korea..Kalau tak percaya cuba tengok gambar kat bawah ni..jangan terliur ok..hehe


Kami juga dihidangkan dengan buah Pear dan Apple Korea..sedap..tapi takleh mengatasi kesedapan buah strawberi..Untuk makluman anda, kebanyakan ladang-ladang strawberi ada menyediakan perkhidmatan untuk hantar ke airport semasa hari anda pulang ke Malaysia..jadi tak perlu risau buah yang dibawa tu rosak atau tidak segar sebab mereka akan petik dan packing pada hari anda bertolak balik tu,,Jadi dapatlah buat buah tangan untuk family dan sahabat handai..
Harga satu bekas = 13,000₩, 1 box = 4 bekas = 50,000₩



Lebih kurang jam 5.10 pm kami bergerak ke bas untuk ke destinasi seterusnya iaitu Dongdaemun..misi mengempiskan dompet..haha..Keadaan langit sudah semakin gelap menandakan akan memasuki waktu maghrib bila-bila masa sahaja. Perjalanan dari Strawberry Farm ke Dongdaemun mengambil masa lebih kurang 15 minit sahaja.

Lebih kurang jam 5.30 pm kami sampai di area Dongdaemun iaitu Doota Mall. Kat sini anda boleh dapatkan pelbagai fesyen terkini pakaian, kasut dan cenderahati..So time for shopping & kosongkan duit poket..hehehe..Kami diberi masa sehingga 6.30 pm dan diminta berkumpul untuk dinner di restaurant Halal India di area Dongdaemun.

Kami dibawa oleh Andy ke tingkat 3 untuk membeli souvenir di Doota Mall..seriously Doota Mall pun dah berubah..Seingat saya dulu ada beberapa kedai souvenir kat aras tu tapi masa pergi tu hanya tinggal 1 kedai je..yang lain semua kedai2 stall kecil kat luar..the other part dah jadi cafe..hu3.

So masa kat kedai souvenir tu target nak beli souvenir yang tak dapat kat Namdaemun..sebab kalau compare harga Namdaemun lagi murah kalau jumpa kedai yang saya pernah pergi sebelum ni.. So amik peluang ni borong sudu yang mak dan along pesan sebab dah alang2 naik bas..kalau nak hangkut jalan kaki nangis gak la..berat..huhuhu.. ni antara barang souvenir yang ada kat kedai ni..untuk makluman anda semua pekerja kedai ni termasuk owner dia boleh berbahasa Indon..so tak perlu risau..kagum plak kan dengar dorang cakap melayu..hehehe..

Tengah survey souvenir jumpa plak garfu panjang ..comel kot..so borong la garfu tu buat set sekali dengan sudu..tak dapat kat tempat lain..harga souvenir kat sini seperti berikut:

🌟set sudu or garfu (5 pcs) =5000₩
🌟pencil case 1 pcs= 2000₩
🌟wallet 1 pcs = 2000-5000₩ (bergantung pada jenis)
🌟teddy bear key chain = 18,000 ₩
(Ni je souvenir yang beli kat sini..yang lain tak tengok la plak harga)

Kalau ada yang minat kpop pun boleh la cari  kat sini jugak..macam-macam ada. Dari kalender, poskad, key chain, notebook & macam-macam lagi..Korang kalau masuk kedai tu lambat la keluar..tapi sebab sesak sangat sekejap jela saya masuk..


Lepas masing-masing dah penuh tangan dengan souvenir, tengok jam ada masa lebih kurang 30 min lagi. So kami berempat pusing cuci mata setiap tingkat..kalau dulu tak sempat nak pusing habis..so amik peluang ni jelajah setiap pelosok Doota Mall ni..Doota Mall ni ada 5 tingkat dan 1 underground.. kitaorang dok asyik sangat jalan sampai tak jumpa pintu keluar tempat berkumpul kami..disebabkan masa dah tak banyak tanya la staff korean kat situ..mula2 tanya 'exit door'.staf tu tak faham..dah tu cakap 'out'..hah nasib dia faham..hahaha..

Marathon sat kami ke pintu keluar..nasib ramai lagi yang tak sampai..haih..semput akak sat.. Sementara tunggu semua berkumpul, kami bergambar sat kat luar Doota Mall.. weee~~ada bunga lampu-lampu tu cantik la plak..Bergambar sakan la kitaorang kat luar tu...


Lepas semua dah berkumpul, kami bergerak ke Halal Indian Reastaurant yang terletak lebih kurang 10 minit berjalan kaki dari Doota Mall. Otw nk ke sana cuci mata je sepanjang jalan tu..banyak winter coat, sweater & t-shirt jual sepanjang jalan. Murah sangat..harga mampu milik..dah tu siap jumpa soft toy yang beli kat Doota Mall tadi harga 10,000₩ tapi kat tepi2 tu jual 8,000₩ jek.. adus..sakit ati kite..huhu..


Lebih kurang 10 minit berjalan kaki di dalam kesejukan malam tu, sampai la kami kat kedai tu. Kedai tu kat aras 2. Ada lif kat tingkat 1 untuk ke tingkat seterusnya. Hurm ni la Indian Halal Restaurant..


Makanan dah terhidang..tapi semua dok pandang satu sama lain..keciknya portion makanan dia..semua lapar kot tak makan dari lepas lunch tadi..haha.. rupanya boleh tambah sampai korang takleh nak sumbat dah..hehe..terbaik..Menu malam ni ialah nasi briyani ayam tandori with salad. Roti naan with mutton curry..huh terbaik bak hang..roti naan dia lembut betul dengan kari kambing yang lembut dan pekat & masam2 sikit..


Lepas dah kenyang, kami semua akan check in Rex Hotel. Kami akan stay di hotel ini selama 2 hari..so tak perlu nak angkut beg turun esok..yeay..penat tau asyik nak kena angkut beg..dah la berat..huhuhu.. Untuk makluman semua, hotel ni sangat strategik lokasi dia..nak ke Namdaemun dan Myeondong hanya 10 minit jalan kaki je..so saya suggest sape-sape nak senang boleh stay hotel area Rex Hotel ni. Ada lagi beberapa hotel dekat dengan area ni.

Lepas check-in, kami bersihkan diri dan solat jama' maghrib dan isya' siap-siap. Plan asal nak keluar tapi tak larat dah sebab badan penat dek kerana perjalanan jauh dari YongPyong..so malam tu just rehatkan badan dan tidur awal..tomorrow kena prepare kaki sebab banyak tempat nak pergi..

Nite uolls..😴😴😴

Tuesday, 7 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..

......................................................................
Date: 16 January 2017
Venue: Petite France
            Nami Island
            Yongpyung Ski Resort

Breakfast: Nasi lemak Pak Nasir (Airasia)
Lunch: The Fish restaurant (seafood near MBC and SBS building)
Dinner: Namiok restaurant (Dakgalbi near Nami Island)

Destinasi seterusnya adalah Nami Island..lebih kurang 15 minit dari Petite France. Plan awal teringin nak naik zip-line tapi sampai je sana tiba-tiba berubah fikiran..ha3..tengok dari bawah..mak ai..tingginya..ha3..tapi InshaAllah one fine day I'll try it.. Harga untuk zip-line & return ferry ticket adalah 38,000 won sahaja.. Jika amik return ticket naik ferry sahaja hanya 10,000 won.



Sampai sana kami amik group photo, then Andy bawak kami semua pergi solat..Seriously after 4 years, banyak betul perubahan..susunan bangunan yang lebih teratur, kedai halal food yang semakin banyak, stall hotteok pun dah upgrade jadi cafe. Paling terharu tempat solat dah diasingkan untuk lelaki dan perempuan siap ada tempat wuduk lagi..tahniah diucapkan kepada korea tourism..wah rasa cam baru setahun je tak datang tapi rupanya dah lama..hikhik~~♧♧♧

So pas solat pe lagi..bersuka ria amik gambar sambil makan hotteok dan kopi susu..hah ni favourite drink saya yang terbaru..not banana uyu anymore..cappe uyu is the best..serius sedap..kalau uolls pergi Korea jangan lupa rasa pastu tapau bawak balik Malaysia banyak2..jangan jadi cam saya nyesal tak bawak balik banyak~~huhuhu



Kat Nami ni banyak aktiviti yang anda semua boleh buat, antaranya ada servis sewa basikal, naik train pusing seluruh Nami atau naik trem. Semuanya ada disini untuk anda menikmati keindahan Pulau Nami dengan pelbagai cara..so enjoy your time..kkk..

Ni antara gambar yang sempat diambil masa kat Nami..tak berapa banyak sebab dok enjoy makan hotteok dengan cappe uyu..hahaha~~♡♡♡~~




Dalam jam 5.30pm kami dah kena kumpul untuk naik feri. Masing2 semua dah lapor kan..so kami bergerak ke next restaurant called Namiok restaurant. The only halal restaurant served chicken..so menu makan malam kami adalah Dakgalbi..means stir-fried chicken..


Serving untuk 4 orang sangatla banyak..eh lupa plak nak introduce pe sebenarnya Dakgalbi ni bagi yang baru 1st time dengar..Dakgalbi ni adalah hidangan yang terdiri daripada campuran ayam yang telah diperap, cabbagee, leek, sweet potato, teok (rice cake) & marinate sauce. Caranya masak semua sekali..then last sekali bila semua dah masak dan sebati masuk nasi..kira cam nasi goreng ayam la..he3..tapi korean style..sedap weh..camno nak kurus nih..huhuhu


Ok pas semua dah kenyang, meh la kita ke toilet semula memandangkan perjalanan ke Yong Pyong Ski Resort mengambil masa selama 2 jam dan takde tempat perhentian ye sepanjang perjalanan..so kami gerak dari Namiok restaurant jam 6 pm dan sepanjang perjalanan semua tidur termasuk la Andy..Ahjusshi driver je la yang berjaga drive sorang-sorang..

Alhamdulillah kami tiba di area YongPyong jam 8.30pm. Sebelum ke hotel, kami dibawa ke kedai menjual dan sewa equipment ski memandangkan semua nak menjelajah area ski esok..so ada 2 pilihan..


Aktiviti 1: belajar main ski dengan Andy..so kena sewa ski suit, googles, dan digalakkan membeli gloves.

Aktiviti 2: free&easy sekitar ski resort..so digalakkan sewa ski suit,boots dan beli gloves so takde la basah kalau nak main snow..

Harga seperti di bawah:
Ski suit (baju&seluar): 15,000₩
Boots: 10,000₩
Ski boots&equipment: 45,000₩
Googles: 10,000₩
Gloves: 10,000-30,000₩
Snow slidded: 10,000₩

Sape2 yang dah plan nak main ski tu prepare la duit siap2..so senang nanti tak lari bujet..

Lebih kurang 1 jam 30 min kami semua baru settle urusan di kedai tersebut..mengeluh jugak ahjushi tu..

Then, kami terus ke hotel penginapan kami di YongPyong Ski Resort. Perjalanan lebih kurang 30 minit dari kedai tadi. Kami tiba di perkarangan hotel jam 9.30pm. So masing2 angkut barang masing2..dah macam sardin dah bas kami..hahaha..dengan kasut boots, snow slidder dan ski suit masing2.


Andy dan Tasya agihkan kunci bilik masing2. Sebelum naik saya dan adik pergi singgah hotel mart tapau banana uyu, buah oranges dan biskut brownies..tapi brownies ni bukan pakai sapu je.kami dah check dalam website jajan2 yang boleh kita makan..

Pas naik je bilik letak barang, kami terus turun semula..semangat katakan nak main snow..masa kami turun jam dah 10.45pm. Singgah mart dulu beli mineral water pastu terus pergi amik gambar..


Wah..tiada kata yang terungkap..hanya asap je keluar dari mulut..hahaha..jangan marah..serius SubhanAllah cantik sangat..feeling cam cite 'Goblin' sangat kan..YongPyong merupakan salah satu tempat yang diadakan pengambaran cite 'Goblin'~~wink wink~~so sape yang tengok cite tu tahap excited dia lebih cikit..



Lepas dah puas berposing sana sini dan tak tahan sangat sebab sejuk sangat bak Andy inform tadi -17°C..so kembali la kami ke teratak di tingkat 3..so malam tu pas mandi & solat, letak kepala je kat bantal selamat la berlayar ke alam mimpi..lena sampai morning call baru terjaga..nitez uolls..

Ok penat dah menaip meleret-leret camni..kita sambung untuk Winter Korea Seoul Day 2 Part 1..nantikan..

p/s: maafla kalau penat scroll sampai bawah..ni pun dah cut 80%..hahaha..

Monday, 6 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 1

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..

......................................................................
Date: 15-16 January 2017
Venue: KLIA 2, Kuala Lumpur,
            Incheon International Airport
            Petite France
            Nami Island
            Yongpyung Ski Resort

Breakfast: Nasi lemak Pak Nasir (Airasia)
Lunch: The Fish restaurant (seafood near MBC and SBS building)
Dinner: Namiok restaurant (Dakgalbi near Nami Island)

Kami bergerak dari Bangi ke KLIA2 jam 8.45pm sejurus selesai solat Isyak memandangkan kami semua diminta berkumpul di depan Starbucks KLIA2 pada jam 10pm..Alhamdulillah kami sampai di KLIA2 15 min sebelum jam 10pm. Masa sampai di kawasan berkumpul hampir 70% peserta trip sudah sampai. Kami di briefing oleh wakil Muslimtravelbug (MTB) iaitu En. Saddam berkenaan perjalanan sepanjang trip kami di Seoul nanti. Untuk trip kali ni, Tasya akan jadi tourguide kami dari Malaysia dan seorang lagi tourguide dari Korea. Trip kali ini disertai oleh 41 orang ahli termasuk seorang toddler.

Lebih kurang jam 11pm, kaunter check-in dibuka dan kami diminta check-in by family group members. Setelah selesai proses check-in, kami diberi masa untuk makan dan solat bagi yang datang dari jauh dan diminta berkumpul di Gate J4 pada jam 12.30 am. Waktu boarding adalah pada jam 1 am.

Pintu gate dibuka pada jam 12.50 am dan kami selamat berlepas pada jam 1.00 am..Hujan renyai-renyai mengiringi pelepasan kami kebumi Sonata pada malam tersebut.


Lebih kurang jam 3 am, kami dihidangkan dengan Nasi Lemak Pak Nassir seperti yang telah termasuk dalam pakej trip MTB. Disebabkan kurang berselera dan keadaan dalam flight agak panas, saya hanya simpan sahaja nasi lemak tu..pastu paksa diri tidur..huhu..lebih kurang jam 6.15am, cahaya kemerahan di luar menandakan subuh dah masuk. Masa ni la botol spray berguna untuk amik wuduk. So settle solat subuh saya sambung tido semula. Baru mata rasa mengantuk..ZZZzzzz


Lebih kurang jam 8.05 am waktu Korea, Alhamdulillah kami selamat mendarat di Incheon International Airport. 15 minit lebih awal dari masa yang dijangkakan. Pilot memgumumkan suhu di luar adalah pada suhu -7°C..dalam hati ni dah teruja sangat rasa, mengimbau memori 5 tahun lepas pada tahun 2012..

Semasa di dalam kapal terbang, pramugari akan mengedarkan 2 keping borang untuk kegunaan pihak imigresen Korea. Hanya isi maklumat diri,no pasport dan alamat penginapan semasa di Korea.

Setelah setel urusan imigresen dan pengambilan luggage, kami diminta berkumpul di sebelah kiri pintu balai ketibaan. Di sana, tourguide kami, Andy dan photographer group kami, Kuma telah menanti kami. Kami diberi masa 15 minit untuk bersiap2 bagi sape2 yang tak pakai long john dan winter jacket. Andy mengigatkan kami supaya memakai pakaian yang tebal kerana cuaca di luar sangat sejuk iaitu -7°C.

Setelah semua ahli group kami sudah berkumpul, kami bergerak ke bas yang telah menanti di luar pintu airport. Saat2 yang dinanti-nantikan oleh setiap group members kami..nak tengok asap keluar dari mulut..he3.~wink2~♡♡♡


Destinasi kami yang pertama of course la Luncheon..memandangkan semua dah lapar..

Kami akan makan Brunch di seafood restaurant yang terletak di kawasan broadcasting iaitu area SBS dan MBC building..hah dengar pasal SBS..sapa yang tak tahu..banyak reality show dirakamkan di sini..

Kami tiba di restaurant 'The Fish' pada jam 11.00 am..ok menu pertama kami pada hari ini adalah ikan bakar mackarel dan sardin, kimchi jigae dan banchan..sedap..siap bertambah-tambah lagi..maklumla tak makan dari malam semalam..




Dah kenyang perut, semua pakat cari toilet kan..sementara ada yang pergi toilet kami diberi masa untuk amik gambar sekitar kawasan SBS dan MBC. Settle amik gambar, kami teruskan ke destinasi yang seterusnya iaitu Petite France..hurm ada cite disebaliknya camne tiba-tiba Petite France ni ada dalam tentatif kami..asalnya plan kami akan pergi YongPyong Rail-bike..tapi disebabkan group2 sebelum kami mengadu tak berapa sesuai nak kayuh dalam sejuk ghedi ni so pihak MTB gantikan aktiviti rail-bike dengan pergi ke Petite France..sebenarnya agak dissappointed juga mula-mula dengar kena tukar sebab dah pernah pergi tempat ni masa Summer dulu..tapi kalau fikir2 balik tak mampu nak kayuh pun dalam cuaca sejuk camni memandangkan group kami ada budak kecik..so pe pun enjoy~♡♡♡

Perjalanan dari Seoul ke Petite France mengambil masa lebih kurang 2 jam jugak..so tourguide kami yang baik hati lagi memahami kepenatan kami pun bagi masa kami tidur sepanjang perjalanan ke sana..View bila dah sampai kat area Petite France tu..SubhanAllah..sangatlah cantik..boleh nampak empangan yang merupakan sumber air penduduk kawasan tersebut dan sebab tu sebarang aktiviti air tidak dibenarkan..

Just nak share berkenaan kualiti air di Korea, menurut Andy air paip yang disalurkan ke rumah2 boleh terus minum dan tak perlu masak dah..nampak tak betapa bersihnya air dorang..betapa mereka menjaga alam dan sumber air mereka..plastik dan sampah sangat dijaga oleh penduduk sana..



Kami sampai di Petite France lebih kurang jam 1.16 pm dan kami diberi masa 45 minit untuk pusing kawasan sekitar tu..tempat tu tak luas mana..tapi berdasarkan pengamatan saya cantik lagi pergi musim panas..sebab kawasan tu dihiasai bunga dan rumput hijau...Kalau musim sejuk, semua warna coklat dan rumput kering..

Ni antara pemandangan di Petite France..




Lebih kurang jam 2.30 pm baru semua berkumpul untuk gerak ke next destination..lambat setengah jam dai masa yang diberi iaitu kul 2 pm..kuikuikui. Next destination kami adalah Nami Island. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 min dari Petite France (kalau ikut Andy bagitau 15 min je tapi bila kira2 balik 45 minit jugak..hahaha).

Rasanya dah panjang sangat. Saya akan sambung destinasi seterusnya kami iaitu Nami Islands dalam Seoul Korea Winter 2017: Day 1 Part 2..Annyeong..

Sunday, 5 February 2017

Seoul Korea Winter 2017: Day 0 Persediaan Sebelum Pengembaraan Bermula..

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..

Assalamualaikum w.b.t dan apa khabar semua..
Selamat Tahun Baru 2017..
Seperti yang saya janjikan sebelum ni berkenaan permusafiran saya ke bumi Sonata untuk sekali lagi buat kali ketiga setelah 4 tahun lalu pada 2012 dan 2013..

Permusafiran kali ini sangat bermakna..nak tahu kenapa jom teruskan membaca sehingga ke akhir entri untuk pengembaraan kali ini..
......................................................................
Date: 15 January 2017
Venue: KLIA 2, Kuala Lumpur

Persediaan sebelum berlepas:

Pakaian:
Seperti biasa untuk travel pada musim sejuk, modal yang perlu dikeluarkan pun mestilah lebih berbanding pada musim panas. Berbekalkan pengalaman sebelum ni, preparation lebih awal telah dibuat. So barang penting dan wajib kena bawak adalah winter boots, winter jacket, long john, gloves, muffler, heat pack, sun block, lip balm & body lotion. Nasihat saya pada sape2 yang nak pergi masa musim winter,muffler dan winter boots banyak boleh dapat  kat sana dengan harga yang berpatutan kalau jalan area Namdaemun & Dongdaemun. Kalau takde winter boots boleh pakai sport shoes je. Satu lagi benda penting yang kena bawak adalah universal travel adapter. Di Korea, voltage adalah 220V dan plug dia ada 2 lubang je untuk plug 2-pin macam dalam gambar di bawah.

Muffler beli kat SoxWorld, Universal Travel Adapter, dan travel pillow.
Makanan:
*Bagi yang backpacker saya cadangkan bawak la meggi, makanan dalam tin, roti, sambal ikan bilis or brahims masa pergi Korea. Instant rice boleh dapatkan di GS25, 7eleven atau CU mart. Yela perut orang Melayu mesti nak makan nasi kan..Tapi kalu stay area Itaewon memang takde masalah..kalu pergi ikut pakej pun takde masalah jugak

Ni antara makanan dan ubatan yang dibawa..ikan bilis tu paling win..hehe
Duit:
Benda yang paling penting kena bawak..
So untuk trip kali ini saya tukar sebanyak RM1.6k (300,000₩ + 131,000₩)..disebabkan nilai mata wang kita jauh dengan teruk sekali, RM1.6k tu dapat sikit jela dengan rate yang tak berapa nak best..3.53 pada tengah tahun 2016 dan yang terbaru 3.73 pada awal bulan 1 2017..Tapi duit baki 200,000₩ yang disimpan dengan baik 4 tahun lepas menambahkan lagi duit belanja yang tak berapa nak banyak πŸ˜‚
So total semua: 631,000₩

Matawang South Korea, Won..Vital Rate S.B. salah satu money changer yang menawarkan kadar yang berpatutan

Pakej percutian Seoul 5H4M:
Kali ni saya amik pakej bersama Muslimtravelbug. Memang terbaik..the best ever Korea trip..he3..(Boleh minta komisyen tak MTBπŸ˜†) saya bagi 5🌟🌟🌟🌟🌟..highly recommended..dorang jugak ada sediakan pakej private bagi yang nak pergi sendiri2. So bagi yang tengah mencari pakej yang sesuai saya suggest amik trip anda dengan mereka..Untuk makluman anda, mereka ni adalah ex student di Korea..so Korea tu dah macam rumah ke-2 dorang dah..so dont worry k..

Bagi yang berminat boleh ke facebook atau terus ke website rasmi MTB:
Facebook: https://www.facebook.com/Muslimtravelbug
Website: www.pakejkorea.com/  

Barang-barang Lain:
Barang lain seperti ubat-ubatan, botol kosong (untuk guna pergi toilet), wet tissue, botol spray (wuduk).

Ni saya share sedikit summary itinerary yang disediakan oleh pihak MTB masa trip saya pada 16-20 Jan 2017 selama 5H 4M:

Day 1: Arrival-Petite France-Nami Island-YongPyong Ski Resort (L,D)

Day 2: YongPyong Ski Resort-Cheese Making (Sheep Farm)-Strawberry Farm-Dongdaemun (B,L,D)

Day 3: Gyeongbok Palace & National Folk Museum-Ginseng Outlet-Skin Care Cosmetic Center-                   Namdaemun- Myeondong (B,L,D)

Day 4: Namsan Tower-Korean Hanok Village-Itaewon (Seoul Mosque)-Free& Easy (B,L)

Day 5: Amethyst Outlet-Red Pine Outlet-Airport (Departure) (B)

Hahaha..persedian pun dah meleret sampai 1 muka..Rasanya saya sambung untuk Day 1 Part 1 nanti..nantikan..annyeong..